andız

andız

a. bit. b. 1. Yaprakları dikenli olan bir çeşit ardıç: Andız katranı. 2. Servi: “İki yanda uzun boylu narin andızlar sıralıydı.” -C. Uçuk. 3. Kırlarda yetişen yabani bir otun kökü.


andız

1. Yaprakları dikenli olan bir çeşit ardıç (meyvasından pekmez yapılır). 2. Selvi ağacı. 3. Bir çeşit çam. 4. Bir çeşit katran ağacı. 5. Zararlı bir ot. 6. Kırlarda yetişen yabani bir otun kökü olup, sütü olmıyan inek, koyun gibi hayvanlara yedirilir. 7. Kırda yetişen bir çeşit ot ki nezleye karşı kökü toz haline getirilip buruna çekilir. 8. Boyu 1,5 metre veya daha uzun olan çok geniş yapraklı yabani su otu.


andız

Sütü olmıyan keçi.


andız

1. İffetsiz kadın, orospu, kahpe. 2. Terbiyesiz, utanmaz, arsız. 3. Genelev. 4. Kadınlar arasında hafif küfür yerine kullanılır: Vay andız vay, ben ne zaman öyle söyledim. 5. Küçük kız çocuklarına sevgi ifade eden söz.


andız

Genelev.


andız

Yuvarlak, küçük meyveli, iğne yapraklı bir çeşit ağaç.


andız İng. juniper

Servigiller (Cupressaceae) familyasından, yapraklarını dökmeyen, meyvesinden pekmez (andız), gövdesinden katran elde edilen, ülkemizde Hatay ve Antalya civarında yetişen, açık tohumlu bir ağaç türü. Anduz, ındız.


andız Lat. Juniperus drupacea

(botanik)


andız

bk. anduz.


Andız

Kütahya ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


andız için benzer kelimeler


andız, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, z harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'n', 'd', 'ı', 'z', şeklindedir.
andız kelimesinin tersten yazılışı zıdna diziliminde gösterilir.