anlam kayması

anlam kayması

a. db. Yeni bir anlam vermek üzere kelimelerin gerçek anlamlarından kayarak kalıplaşmaları: Dil dökmek, ağız yoklamak.


anlam kayması Fr. déplacement sémantique

Daralma veya genişleme dışında olarak anlamın sadece yer değiştirmesi. îğretileme, kapsamlama, ad değişi, kaydırma gibi edebiyat yanaçları birer anlam kaymasından ibarettir.


anlam kayması İng. semantic change

(Derleme. başka manaya geçiş, anlam yer değiştirmesi) Yeni bir anlam vermek üzere, sözcüklerin gerçek anlamlarından kayarak kalıplaşmaları: Hanımeli, aslanağzı, imambayıldı, başsavcı, adamotu, dil dökmek, yüz sürmek, ağız yoklamak vb.


anlam kayması İng. semantic transfer

Somut veya soyut nitelikteki kelimelerin benzetme yolu ile kullanışları dolayısıyla, zamanla anlamlarında meydana gelen kayma veya kayma yoluyla kalıplaşma. Bu olayın anlam değişmesinden farkı, kelimenin benzetildiği şey ile arasındaki anlam bağının tamamen kopmamış olmasıdır: aslanağzı «bir çiçek adı: aslan ağzına benzeyen çiçek»; babayiğit; karafatma «bir böcek adı»; katırtırnağı «bir bitki»; dedikodu, çıtkırıldım, dil dökmek vb. Ayrıca canbaz «canı ile oynayan, aldatıcı, hilekâr»; EAT. kaba «iri, büyük, kocaman»: İleri gittiler bir kaba ağaç yanına vardılar, belirsiz oldular. Altı yıla değin kaba ağaç gibi olur (TS. IV, s. 2143), TT. kaba «sakil, biçimsiz, sevimsiz, nezaketsiz»; kabarmak «ağırlığı artmadan hacmi büyümek, şişmek», anlam kayması ile (öfkelenmek, hiddetlenmek), kumaşta «üzerinde tüyleş oluşmak» vb.


anlam kayması için benzer kelimeler


anlam kayması, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'n', 'l', 'a', 'm', ' ', 'k', 'a', 'y', 'm', 'a', 's', 'ı', şeklindedir.
anlam kayması kelimesinin tersten yazılışı ısamyak malna diziliminde gösterilir.