aşı

aşı

a. 1. kim. Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik. 2. Bu eriyiğin uygulanması: Çiçek aşısı. Kolera aşısı. Tifo aşısı. 3. Bir ağacın dalı veya gövdesi üzerine, aynı familyanın daha iyi bir türünden alınan dal, göz, tomurcuk vb. parçaları kaynaştırma işi. 4. Bu yolla eklenen parça. 5. sf. Aşılı (bitki): “Sana yeni aşı güllerimi göstereceğim.” -A. Gündüz.


aşı Fr. Vaccin
aşı Fr. Greffe
aşı

1. Eskimiş giysilere yapılan yama, yamalık. 2. Eskiyen entarinin belden yukarısına geçirilen parça.


aşı

Açık renkli sincap.


aşı

Armut.


aşı

1. Hayvana sürülen alınışı boya. 2. Renkli badana toprağı.


aşı İng. vaccine, inoculation, transplant, graft

1. Bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda enjekte edilen ölü ya da zayıf bakteri süspansiyonu. İnokulasyon. 2. Bir ağacın gövdesi ya da dalına daha verimli olması için aşılanan aynı (otograft) ya da yakın bir türe ait (heterograft) bitki parçası.


aşı Fr. greffage, greffe

(tarım)


aşı İng. vaccine

Canlı veya ölü mikroorganizmaların tamamı veya bir kısmından, bakteri toksinlerinden veya rekombinant DNA tekniğiyle hazırlanan ve organizmaya verildiğinde bağışık yanıtı uyararak enfeksiyon hastalıklarından korunmayı sağlayan madde.


aşı İng. vaccine

Organizmaya verildiğinde bağışık cevabı uyararak enfeksiyon hastalıklarından korunmayı sağlayan immünojen.


aşı için benzer kelimeler


aşı, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'ş', 'ı', şeklindedir.
aşı kelimesinin tersten yazılışı ışa diziliminde gösterilir.