bağımlılık

bağımlılık, -ğı

a. Bağımlı olma durumu, tabiiyet: “Bağımlılık bir süre mutlu eder, sonra alışkanlık olur, sonra baskıya dönüşür.” -T. Dursun K.


bağımlılık İng. dependency Alm. abhängigkeit Fr. dépendance
bağımlılık İng. dependence

1. Karlaşılan sorunları yalnız başına çözmek ve kendine yön seçmek için gerekli yetenekten yoksun olma durumu. 2. Ekonomik ve ruhsal desteğe gereksinme duyma. 3. Kendi kendine yetmezlik.


bağımlılık İng. dependence

Bir başka şeyle koşullu olma, bir başka şeye bağlı olma durumu. 1. Nedensel bağımlılık: Etki ile neden arasındaki -> bağıntı. 2. Mantıksal bağımlılık: Neden ile sonuç arasındaki bağıntı.


bağımlılık İng. dependence

Niceliklerin ya da niteliklerin bağımsız olmaması, ay. bk. bağımsız olasılıksal değişkenler, bağımsız olaylar.


bağımlılık İng. dependency

Kişinin gereksinme ve isteklerini karşılamakta yetersiz oluşu, karar verme ve işlerini başarmada başkalarından yardım istemesi durumu.


bağımlılık İng. dependency

Bir kişi, toplumsal küme ya da toplumun siyasal, ekonomik, ekinsel vb. bakımlardan başka kişi, küme ya da toplumların güdüm ve yönetimi altına girmesi durumu.


bağımlılık İng. dependence

Psikotrop bir maddeyle merkezî sinir sistemi arasındaki etkileşmeden doğan ve maddenin keyif artırıcı psişik etkilerini duyumsamak ve bazen de yokluğunun vereceği huzursuzluktan sakınmak için maddeyi devamlı veya periyodik olarak alma isteği.


bağımlılık İng. dependence

Çoğabilimde, çalışan (etkin) kesim üzerindeki çoğal baskıyı gösteren ve edilgen çoğanın etkin çoğaya oranı olarak bulunan değer.


bağımlılık için benzer kelimeler


bağımlılık, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'a', 'ğ', 'ı', 'm', 'l', 'ı', 'l', 'ı', 'k', şeklindedir.
bağımlılık kelimesinin tersten yazılışı kılılmığab diziliminde gösterilir.