bağışıklık

bağışıklık, -ğı

a. tıp Bazı mikroplara karşı aşı veya doğal yolla kazanılmış direnç durumu.


bağışıklık İng. immunity

Bağışık olma durumu.


bağışıklık İng. Exemption

Yurda kesin olarak sokulan bir malı, yasaların gümrük vergisine bağlı tutmaması, a. bk. gümrük bağışıklığı.


bağışıklık İng. exemption

Gerçek ve tüzel kişilerin belli koşullar altında kısmen veya tamamen vergi, harç gibi yükümlülüklerin dışında tutulması.


bağışıklık İng. immunity

1. Kimi mikroplara karşı aşılanma ya da doğal yolla direnç kazanma durumu. 2. Çözeltideki metal yükünleri etkinliğinin, seçilen bir değerin üzerine çıkmasının, metal potansiyelinin yeterince eksi yapılarak engellenmesi.


bağışıklık İng. immunity

Bir organizmanın enfeksiyona dirençli olması.


bağışıklık İng. exemption

1. Bazı gerçek ve tüzel kişilerin ya da bir bölüm özdeklerin ve malların yasalarla vergi, ödentilerden sürekli ya da geçici olarak bağışık tutulması. 2. Belirli bazı olaylarda güvencecinin görülen dokunca karşılığını ödemekle yükümlü tutulmaması.


bağışıklık Osm. muafiyet

(biyoloji, zooloji)


bağışıklık Lat. immunity

Vücudun infeksiyöz hastalık etkenine karşı dirençli olması durumu, immünite.


bağışıklık İng. immunity

Vücuda giren yabancı maddelere karşı doğal ve kazanılmış olarak organizmanın bütün genel ve özel savunma sistemleriyle karşı koyması, direnç göstermesi ve yok etme yeteneği, immünite.


bağışıklık İng. İmmunity

Bir organizmada mikro-organizmalara ve bunların meydana getirdiği maddelere karşı meydana getirilen ve normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan doğal ya da sonradan kazanılmış bir direnç.


Bağışıklık İng. immunity

Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların meydana getirdiği maddelere karşı meydana getirilen ve normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan doğal ya da sonradan kazanılmış bir direnç, immünite.


bağışıklık için benzer kelimeler


bağışıklık, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'a', 'ğ', 'ı', 'ş', 'ı', 'k', 'l', 'ı', 'k', şeklindedir.
bağışıklık kelimesinin tersten yazılışı kılkışığab diziliminde gösterilir.