bilinemezcilik

bilinemezcilik, -ği

a. fel. 1. Bilginin bağıntılı olduğuna ve bundan dolayı salt olmadığına inanan öğreti. 2. Tanrı'nın ve evrenin nereden türediğinin bilinmediğini ve bilinemeyeceğini ileri süren öğreti, laedriye, agnostisizm.


bilinemezcilik İng. agnosticism

1. Bilginin saltık ve güvenilir olmadığını ileri süren türlü öğretilere verilen genel ad. 2. Dinsel ve fizikötesi konularda kuşkucu bir düşüncenin belirtilerini taşıyan felsefe görüşü.


bilinemezcilik İng. agnosticism

(Yun. a-gnoein = bilmemek; a gnostos = bilinemez] 1. (Geniş anlamda) Gerçek ve salt varlığın, kendinde nesnelerin bilinemeyeceği kanı ve öğretisi. // Bu öğretide gerçek varlığa a. ya büsbütün erişilemiyeceği, b. ya da bilgi ve usla değil de, ancak inan ile ulaşılabileceği ileri sürülür. 2. (Dar anlamda) Yeni İngiliz felsefesinde H. Thomas Huxley ile H. Spencer'in oluşturdukları, bilginin ancak anlığımızın güvenle bilebileceği konular içinde sınırlı kaldığını öne süren akım. // Bu anlayışa göre bunun dışında kalan salt varlık, Tanrı, varlığın özü, temeli, anlamı gibi fizikötesi sorular bilinemezler.


bilinemezcilik, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'i', 'l', 'i', 'n', 'e', 'm', 'e', 'z', 'c', 'i', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
bilinemezcilik kelimesinin tersten yazılışı kiliczemenilib diziliminde gösterilir.