boğumlanma

boğumlanma

a. 1. Boğumlanmak işi. 2. dil b. Ciğerlerden gelen havanın, ağız ve burundaki çeşitli nokta ve bölgelerde engellemeye uğrayarak ses olarak çıkması, telaffuz, artikülasyon.


boğumlanma İng. articulation

(Derleme.. oynaklanma) Ciğerlerden gelen havanın, ağız ve burundaki çeşitli nokta ve bölgelerde ses haline gelişi.


boğumlanma İng. articulation

Konuşma organlarımızın (dudak, dil, damak uzamı, yanaklar, altçene) boğazımızdan çıkan sese biçim yermek için topluca çalışması. Sessiz harflerin bir tümcenin başında ve sonunda kesin, belirli bir biçimde ve sesli harflerin yüksekliğine, vurgularına renklerine dikkat edilerek söylenmesi.


boğumlanma İng. articulation

Konuşmayı sağlayan hareketlerin tümü; ciğerlerden gelen havanın, ses yoluyla belirli bölgelerinde açılma, kapanma, daralma, hışırdama vb. hareketlerle sese dönüştürülmesi olayı.


boğumlanma

Azerbaycan Türkçesi: artikulyasiya ~ mäxräc; Türkmen Türkçesi: artikulyaasiyaa; Gagauz Türkçesi:artikulätsiya ~ sölenti; Özbek Türkçesi: artikulyatsiya; Uygur Türkçesi: (B.Uyg.) artikulyatsiyä ~(D.Uyg.) täläppuz; Tatar Türkçesi: artikulätsiya; Başkurt Türkçesi: artikulyatsiya ~ ayteleş; Kmk:artikulätsiya; Krç.-Malk.: artikulätsiya; Nogay Türkçesi: artikulyatsiya; Kazak Türkçesi: artikulyatsiya; Kırgız Türkçesi: artikulyatsiya; Alt:: artikulyatsiya; Hakas Türkçesi: artikulyatsiya-tapsagnın pütçetkeň ondayı; Tuva Türkçesi: artikulyatsiya; Şor Türkçesi: *artikulyatsiya; Rusça: artikulyatsiya


boğumlanma için benzer kelimeler


boğumlanma, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'o', 'ğ', 'u', 'm', 'l', 'a', 'n', 'm', 'a', şeklindedir.
boğumlanma kelimesinin tersten yazılışı amnalmuğob diziliminde gösterilir.