boşluk

boşluk, -ğu

a. 1. Oyuk, çukur, kapanmamış yer. 2. Boş olan yer: “Utanmadan bıraktığı sakalında güve yeniği gibi boşluklar vardı.” -İ. O. Anar. 3. Kesinti, kopukluk. 4. Boş geçen süre: Bu boşluktan sıkılıyorum. 5. Eksiklik, yoksunluk duygusu: “Bağlama telleri, tef zilleri ses verdikçe duvarlarda moda dergilerinin boşlukta kalan orta sayfalan süs fenerleri gibi bir o yana, bir bu yana döndü.” -L. Tekin. 6. mec. Boş olma durumu: “O günden bugüne olanları hatırladıkça insan ister istemez bu türlü çabaların hiçliğini, boşluğunu düşünmek zorunda kalıyor.” -R. H. Karay.


boşluk Fr. Vide
boşluk

bk. boş damga.


boşluk İng. space
boşluk

bk. boş


boşluk İng. vacuum

Özdekten arınmış kapalı oylum.


boşluk

bk. gedik 1


boşluk İng. vacuum

İçinde molekül, atom ve başka temel parçacıkların bulunmadığı varsayılan uzay parçası.


boşluk İng. cavity
boşluk, kovuk Osm. cevf

(biyoloji, zooloji)


boşluk, vakum Osm. halâ

(fizik,kimya)


boşluk İng. blacklash, play

(I) Birbirine geçen parçaların ya da dişlilerin uymaması durumunda, arada oluşan açıklık.


boşluk İng. vacuum

(II) Bir oylumun havasının tümden alınmış olması durumu.


boşluk İng. lacuna

Herhangi bir veri dizisinde, bellek ya da bilinçte görülen eksiklik.


boşluk İng. vacuum

Sinema/TV. İçinde molekül ya da atom bulunmayan uzay; uygulamada, içindeki hava ya da gazı tümüyle boşaltılmış, son kertede alçak basınç bulunan uzay. (Bir radyo ışıtacında, eksiucun yaydığı elektronların, havanın ya da gazın atomlarıyla çarpışarak engellenmemesi için, bu ışıtaçta böyle bir boşluk yaratılması gerekir).


boşluk İng. suppression, blanking, gating, (ABD) black-out

TV. Tarayıcı demetin satır başı ya da resim başı yapması sırasında, istenmeyen imlerin ortaya çıkmasını önlemek ve eşleme imleri gibi belirli biçimdeki imleri göndermek için resim bilgisine verilen ara.


boşluk İng. vacuum

1. genel uygulayım: Herhangi bir emici ile havası boşaltılmış yer, ortam vb. 2. fizik, kimya: İçinde hiçbir öğecik, özdecik vb. bulunmayan, bir gazın basıncı düşürüldükçe sonunda varılacak durum.


boşluk

Boşanmış olma.


Boşluk Fr. Retasseur

boşluk için benzer kelimeler


boşluk, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'o', 'ş', 'l', 'u', 'k', şeklindedir.
boşluk kelimesinin tersten yazılışı kulşob diziliminde gösterilir.