bütirik asit

bütirik asit İng. butyric acid

Formülü C3H7COOH, k.n. 162,5 °C ve izo ve normal bütirik asit olmak üzere iki tane izomeri olan, peynir ve bozunmuş tereyağında bulunan, renksiz bir sıvı olup, gıdalarda koku verici olarak da kullanılan bir yağ asidi.


bütirik asit Fr. acide butyrique

(kimya)


bütirik asit İng. butyric acid

1. Özellikle tereyağında bulunan, CH3-CH2-CH2-COOH formülüyle gösterilen, keskin kokulu, kısa zincirli, dört karbonlu doymuş yağ asidi, bütanoik asit, tereyağı asidi. 2. Silajın fermantasyon işleminde ve/veya bakteriler tarafından işkembede ham selülozun parçalanmasıyla meydana gelen, fazla miktarı silajı lezzetsizleştiren ve hayvanda hastalık yapabilen, nahoş ve acı kokulu, renksiz, yağımsı bir madde.


bütirik asit için benzer kelimeler


bütirik asit, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'ü', 't', 'i', 'r', 'i', 'k', ' ', 'a', 's', 'i', 't', şeklindedir.
bütirik asit kelimesinin tersten yazılışı tisa kiritüb diziliminde gösterilir.