çatışma

çatışma

a. 1. Çatışmak işi: “Döndüğü zaman hoş olmayan çatışmalar olabilmesi ihtimali evde felaket bekleyen bir gerginlik yaratmıştı.” -H. E. Adıvar. 2. Silahlı büyük kavga, arbede: On beş dakika süren bir çatışma olmuştur. 3. ask. Savaş maksadıyla düşmana karşı ilerleyen bir birliğin karşı tarafın keşif ve güvenlik kollarıyla arasındaki ilk silahlı vuruşma. 4. coğ. Türlü yönlerden uzanan kıvrımlı dağ sıralarının, bir yerde dar bir açı ile birbirine yaklaşıp kaynaşması veya düğümlenmesi.


çatışma İng. conflict Alm. konflikt Fr. conflit
çatışma İng. conflict
çatışma İng. conflict

1. Aynı anda ortaya çıkan birbirine karşıt ya da eşit derecede çekici dilek ve isteklerin bireyde yarattığı ruhsal durum. 2. Birbirleriyle uyuşmayan dilek, istek ya da ereklerin yarışmasından ortaya çıkan üzücü ya da kıvanç vermekten uzak bilinç durumu.


çatışma İng. conflict

1. Olay dizisinin gelişmesinde basamakları ortaya çıkaran kişiler arasındaki iç ve dış çatışmalar. 2. Bir oyun kişisinin kendi içindeki bunalımı.

hiatus) bk. ünlü çatışması.


çatışma Alm. Scharung

(coğrafya)


çatışma İng. conflict

Uzlaştırılamayan ve birbirine karşıt olan içtepi, istek ve eğilimlerin canlıyı aynı zamanda ve yaklaşık güçte etkilemesi. (Bu durumda canlı karar vermede ve seçme yapmada güçlük çeker.)


çatışma İng. conflict

1. Oyun kişileri arasındaki çatışma. 2. İç çatışma: tinsel olan çatışma. Bir kişinin kendi kendiyle olan çatışması. 3. Dış çatışma: hareketlerle ve sözlerle olan çatışma. Karşıt güçlerin ve duyguların çarpışması.


çatışma İng. tie tie

Kenetlenme.


çatışma İng. conflict

Görüş ve kanıların aykırılığından doğan karşıtlık.


çatışma İng. merging

İki kıvrımlı dağ dizgesinin birbirleriyle kaynaşması.


Çatışma İng. Collision

çatışma için benzer kelimeler


çatışma, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'a', 't', 'ı', 'ş', 'm', 'a', şeklindedir.
çatışma kelimesinin tersten yazılışı amşıtaç diziliminde gösterilir.