çekimsiz fiil

çekimsiz fiil İng. infinite verb forms, verbalnoun

Fiil kök ve gövdelerinden belirli eklerle türetilen; ancak, şahıs ekleri alarak çekime girmediği için yargı bildirmeyen bitmemiş fiil (Lat. Verbum infinitum, Almanca infinite Verbform) niteliğindeki -mAk, -mA, -Iş/-Uş; -An, -AcAk, -mIş/-mUş, -(y) Ip/ -(y) Up, ve -ArAk gibi eklerle kurulan ad-fiil, sıfat-fiil ve zarf fiiller. Ayrıntı için bunlara bk.


çekimsiz fiil

Azerbaycan Türkçesi: täsriflänmäyän fe'l; Türkmen Türkçesi: üytgemeyään iişlikler;Gag.: üzülsüz işlik; Özbek Türkçesi: tuslanişsiz fe'l ~ şaxssiz fe'l; Uygur Türkçesi: (B.Uyg.)şäxssiz peil ~ (D.Uyg.) tüslänmäydiğan peil; Tatar Türkçesi: zatlanışsız fiğıl'; Başkurt Türkçesi: sikheş qılım; Kmk: betsiz işlik; Krç.-Malk.: türlenmewçu etim ~ cegilmewçüetim; Nogay Türkçesi: türlenmegen glagol; Kazak Türkçesi: tuyık etistik; Kırgız Türkçesi: caksız etiş; Alt::kojulta t'ok glagol; Hakas Türkçesi: glagolnıň île nimes formazı; Tuva Türkçesi: öskerilbes kılıgsözü; Şor Türkçesi: *finitebes glagol; Rusça: infinitnıy glagol


çekimsiz fiil için benzer kelimeler


çekimsiz fiil, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'e', 'k', 'i', 'm', 's', 'i', 'z', ' ', 'f', 'i', 'i', 'l', şeklindedir.
çekimsiz fiil kelimesinin tersten yazılışı liif zismikeç diziliminde gösterilir.