çevrim

çevrim

a. 1. Devir. 2. fiz. Bir elektrik akımının iletken üzerinde aldığı yol, devre. 3. fiz. Elektrik enerjisinin bir başka enerjiye dönüştürülmesi.


çevrim Fr. Orbicule
çevrim

Suyun akıntılı yeri, su çevirisi.


çevrim

Düğünlerde geceleri meşale yakıp etrafına toplanarak oynanan oyun.


çevrim

Sınır.


çevrim İng. circuit

Kendi üzerine kapanabilen en az bir yolu bulunan bir elektrik ağı.


çevrim İng. circuit
çevrim

bk. salınım


çevrim İng. circuit

Elektriksel erke üretecinin ucaylarma bağlanarak kesiksiz bir iletim yolu oluşturan iletken aygıtlar ya da gereçler dizisi.


çevrim İng. cycle

çoğalan bir değişkenin art arda gelen minimumlar ya da maksimumlar aralıkları ve bu aralıklardaki değişme biçimleri özdeş değilse bu olayın dönümünden söz edilemez. Onun yerine art arda gelen her minimum ya da maksimum çifti arasındaki değişim bir çevrim olur. Sözgelişi, Güneş lekeleri sayısı tekrarlı olarak azalır çoğalır. Bir tarihde gözlenen leke sayısı sıfır iken bir süre sonra bu sayı artar, en büyük değeri alır ve sonra tekrar sıfır olur. Böylece bir çevrim tamamlanmıştır; ondan sonra ikinci çevrim başlar, başka hızda ve değerlerde çoğalır, yeniden sıfıra iner. Bu da ikinci çevrimdir. Güneş leke çevrimlerinin süresi 9 ile 13 yıl arasında değişir.


çevrim İng. cycle

Elektrik akımının iletken üzerinde aldığı yol.


çevrim İng. cycle, business cycle

Reel gayrisafî yurtiçi hasılanın reel büyüme eğilimi (uzun dönem büyüme hızı-ortalama büyüme hızı) etrafında birbirini izleyen daralma, dip, yükselme, patlama gibi aşamalardan geçtiği ve her aşamanın bir sonraki aşamayı oluşturacak dinamikleri içerdiği ve etkilediği süreç.


çevrim İng. cycle

1. E doğrusal uzayının bir (a) : (…)türem işleci için, çek ( a ) kümesinin öğelerinden birisi. Simgesi : Bu tür öğelerin oluşturduğu küme Z (E) ile gösterilir. 2. bk. çevrimsel devşirim.


çevrim İng. cycle

İstenilen bir özelliği kazanması için, metallerin geçirdiği ısıl işlem ya da yüzey işlem evrelerinin tümü.


çevrim Osm. devre

(fizik)


çevrim İng. cycle

1. Bir elektrik akımının iletken üzerinde aldığı yol. 2. İş elde etmek için motora yeni karışımın alınmasıyla başlayıp, yandıktan sonra dışarı atılmasına kadar olan işlemlerin,tümü.


çevrim İng. cycle

Sinema/TV. 1. Bir dizgede oluşan ya da bir dizgenin oluşturduğu bir dizi değişikliğin her biri. (Her çevrim sonunda bu değişiklik başlangıç noktasına döner. Örneğin bir dalgalı akımda, en büyük pozitif akımdan en büyük negatif akıma ya da bunun tersine gidiş bir çevrimdir. Bir dalgalı akımın yinelenimi, saniyedeki çevrim sayısına eşittir). 2. (Özellikle) Bir elektromıknatıs dalganın tam bir salınımı; bu durumda, çevrim, radyo yineleniminin temel birimidir (kilosikl =1.000 sikl, gigasikl =1.000 megasikl. Yinelenimler genellikle saniyede çevrim (c/s) ya da hertz olarak belirtilir).


çevrim İng. cycle, circuit

fizik: Bir elektrik akımının iletken üzerinde aldığı yol.


çevrim İng. cycle

Bir sürecin döngü ya da çemberli devinimi sırasında geçirdiği dönemlerden her biri.


çevrim

Daire, değirmi


Çevrim Köken: T.

Cinsiyet: Erkek 1. Sınır. 2. Girdap. 3. Sürekli ve düzenli değişme.


çevrim için benzer kelimeler


çevrim, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'e', 'v', 'r', 'i', 'm', şeklindedir.
çevrim kelimesinin tersten yazılışı mirveç diziliminde gösterilir.