çinko

çinko İt. zinco

(I) a. (çi'nko) 1. kim. Atom numarası 30, atom ağırlığı 65,37, mavimsi beyaz renkte olan sert bir element, tutya (simgesi Zn). 2. sf. Bu elementten yapılmış: “Odamız yaz günleri çinko damın altında yanar durur.” -O. V. Kanık.


çinko İt. cinque

(II) a. (çi'nko) 1. Tombala oyununda kartın bir veya iki sırasını doldurma: Tombalada hem birinci hem de ikinci çinkoyu o yaptı. 2. ünl. Tombala oyununda kartın bir veya iki sırasını ilk olarak doldurduğunda kazandığını bildiren ve açıkça söylenen söz.


çinko

Sığırların dirsekten etli olarak ayrılmış kol kemiği: Babam iki çinko almış, anam suyuna pilav yaptı, amma yağlı imiş.


çinko

Kavgacı, çok konuşan (kimse).


çinko

Emaye


çinko

Çinko levhalarla kaplanmış çatı


çinko İng. zinc

Simgesi Zn, atom numarası 30, atom kütlesi 65,37 g, değerlişiği +2, yoğunluğu 7,14 g/mL, e.n. 419 °C, k.n. 907 °C. 100 °C-150 °C'de dövülebilen, yangın ve patlama tehlikesi bulunan, asit ve alkalilerde çözünen, suda çözünmeyen, kuvvetli elektropozitif olan alaşımalarında, kaplamalarda, metal püskürtmede, akümülatörlerde, kablo sarımlarında kullanılan, kalamin, Franklinit, hidrozinkit, smitsonit, sfalerit, villemit, vürtzit mineralleri halinde bulunan ve beş kararlı izotopu olan, IIB grubu metalik elementi.


çinko İng. zinc
çinko İng. zinc

Sert, mavimsi ak renkli; pirinç yapımında ve galvanizlemede kullanılan bir metal.,A. A. 65.38, A. S. 30, Ö. A. 7.14, E. S. 419.°C


çinko Osm. tutya

(kimya)


çinko İng. zinc

Vücutta karbonik anhidraz ve alkalin fosfataz gibi enzimlerin tamamlayıcısı niteliğinde, proteinlerin biyosentezi, kemik, diş ve cinsiyet hormonlarının yapısına giren, birçok vücut işlevinin sürdürülebilmesi ve bağışıklık sistemi için gerekli olan, genellikle üreme, verim düşüklüğü, çeşitli deri hastalıklarının tedavisi ve önlenmesi amaçlarıyla da kullanılan bir element.


çinko için benzer kelimeler


çinko, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, o harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'i', 'n', 'k', 'o', şeklindedir.
çinko kelimesinin tersten yazılışı okniç diziliminde gösterilir.