D vitamini

D vitamini İng. vitamin D

Balık karaciğerinde, yumurta sarısında ve sütte bulunan, normal diş ve kemik gelişmesi için gerekli olan, mor ötesi ışınlara maruz kalan deride öncü maddelerden oluşan, D2 vitamini (kalsiferol), D3 vitamini (kolekalsiferol) ve D4 vitamini (dihidrotakisterol) gibi tipleri bulunan yağda çözünen bir vitamin.


D vitamini Fr. vitamine D

(biyoloji)


D vitamini İng. vitamin D

Genelde balık karaciğerinde, yumurta sarısında ve sütte bulunan, normal diş ve kemik gelişimi için gerekli olan, mor ötesi ışınlara maruz kalan deride öncü maddelerden oluşan, D2 Vitamini (ergokalsiferol), D3 Vitamini (kolekalsiferol) ve D4 Vitamini (dihidrotakisterol) gibi tipleri bulunan ve yağda çözünen bir vitamin.


D vitamini İng. vitamin D

Balık karaciğeri, yumurta sarısı ve sütte bulunan, normal kemik ve diş gelişimi için gerekli olan, bağırsaklardan kalsiyum emilimini artıran, mor ötesi ışınlara maruz kalan deride öncü maddelerden oluşan, D2 vitamini (kalsiferol), D3 vitamini (kolekalsiferol) ve D4 vitamini (dehidrotakisterol) gibi tipleri bulunan yağda çözünen vitamin, kalsiferol, antiraşidik vitamin. Yeşil bitkilerde bulunan ergosterol mor ötesi ışınları etkisiyle ergokalsiferole dönüştüğünden güneşte kurutulan otlar D2 vitamini bakımından, hayvansal ürünler de D3 vitamini bakımından zengindir. Eksikliğinde gelişmekte olanlarda, raşitizmle yetişkinlerde osteomalaziye neden olan, fazla alınması durumunda ise hiperkalsemi, kemikten kalsiyumun çözülmesi ve böbrek işlev bozuklukları oluşturan bir vitamindir.


D vitamini için benzer kelimeler


D vitamini, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, D harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'D', ' ', 'v', 'i', 't', 'a', 'm', 'i', 'n', 'i', şeklindedir.
D vitamini kelimesinin tersten yazılışı inimativ D diziliminde gösterilir.