dadacılık

dadacılık İng. dadaism

Yirminci yüzyıl başlarında Tristan Tzara ve Richard Hülsenbeck'in yayımladıkları (1916) bildiriyle başlamış ve yedi yıl kadar sürmüş olan, dil ve estetik kurallarını, bunların denetlenmesini, mantık dizgesini tanımamış ve sözcük anlamlarına değer vermemiş bir akım. Alabildiğine bağımsız çağrışımlarla ilkel ve doğrudan anlatım biçimi arayan bir sanat çığındır. Çocukların «dah dah» sözcüğünden «dada»yı üretmişlerdir. Bunlarda değer tanımazlıkla birlikte bir başkaldırı da vardır. bk. gerçeküstücü tiyatro.


dadacılık Alm. Dadaismus

(Resim) (Fr. dada = çocuk dilinde tahta at) Savaşa ve beylik değerlere karşı olan, yalnız boyaya bağlı kalmayıp her çeşit gereci değerlendirme görüşünü benimseyen bir sanat akımı. a. bk. pop-art.


dadacılık Fr. Dadaïsme

Yirminci yüzyıl başlarında T. Tzara ve arkadaşları tarafından Fransız edebiyatında meydana getirilmiş olup, dil ve estetik kurallarını tanımıyan, ifadede başı boş bir yol tutan, bile bile kapalılığa sapan bir çığır.


dadacılık Fr. dadaisme

XX. yüzyıl başlarında Tristan Tzara ve arkadaşları tarafından Fransız yazınında geliştirilen bir akım. Dil ve estetik kurallarını tanımayan, sözcüklerin sözlük anlamlarına değer vermeyen, anlatımda başıboş ve alabildiğine çağrışımlara dayanan bir yol izleyen, bile bile kapalılığa sapan bir çığırdır. Çocukların "da-da" sözcüğünden alınmıştır.


Dadacılık, -ğıi

öz. a. 1. Savaşa ve toplumsal düzensizliğe karşı başkaldırmadan doğan bir sanat akımı, Dadaizm. 2. ed. 1916'da dil ve estetik kurallarını tanımayan, kelimelerin anlamlarına değer vermeyen, anlatımda başıboş ve alabildiğine çağrışımlara dayanan bir yol izleyen, bile bile kapalılığa sapan bir çığır, Dadazm.


dadacılık, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'a', 'd', 'a', 'c', 'ı', 'l', 'ı', 'k', şeklindedir.
dadacılık kelimesinin tersten yazılışı kılıcadad diziliminde gösterilir.