danaburnu

danaburnu

a. (dana'burnu) hay. b. 1. Toprak içinde yaşayıp bitkilere, köklerini keserek zarar veren bir böcek, kök kurdu (Gryllotalpa vulgaris): “Ektiği fideler kurumuş, kurumayanları da danaburnu kesmişti.” -A. Nesin. 2. bit. b. Aslanağzı.


danaburnu

Parmakta çıkan bir çeşit çıban: Parmağımda danaburnu çıktı.


danaburnu İng. mole cricket

Düzkanatlılardan, 5 cm. uzunlukta olup, dolgun, kahverengi gövdeli, sebze köklerini kemirerek büyük zararlara yol açan gececi böcek; kesegen, bostankesen, buzağıdişi, lagot, kökkurdu, halkalı.


danaburnu İng. mole cricket

Böcekler (Insecta) sınıfının, düz kanatlılar (Orthoptera) takımından, uzunluğu 5-6 cm kadar, ön bacakları kazıcı tipte, vücudu kadife gibi tüylü, tarla ve bahçelerde toprak altında yaşayan, bitki kökleri yediği için zararlı olan bir tür.


danaburnu Fr. courtilière, taupe-grillon

(zooloji)


danaburnu İng. mole cricket

(Gryllotalpa gryllotalpa): Böcekler (İnsecta) sınıfının düzkanatlılar (Orthoptera) takımından bir eklembacaklı türü. Uzunluğu 5-6 cm. Ön bacakları kazıcı tipdedir. Vücudu kadife gibi tüylü olur. Tarla ve bahçelerde toprak altında yaşar. Kök yediği için zararlıdır. Avrupada bulunur.


danaburnu, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'a', 'n', 'a', 'b', 'u', 'r', 'n', 'u', şeklindedir.
danaburnu kelimesinin tersten yazılışı unrubanad diziliminde gösterilir.