döl

döl

a. 1. Canlıların üremesi sonucu ortaya çıkan yeni birey veya bireylerin bütünü, zürriyet, nesil: “Macarların çoğunun bize benzeyişinin bir nedeni de bu döl karışmasıdır.” -H. Taner. 2. Yavru, çocuk: “Yârenlik mi ediyordun, Kara Osman'ın dölüyle?” -T. Oflazoğlu.


döl

1. Soy, soyun devamını sağlayan çocuk. 2. Piç. 3. İnek, koyun, keçi, köpek, kedi gibi hayvanların yavruları. 4. Kuzu ve oğlak sürüsü. 5.bk. döllük (II). 6. Kavun, karpuz, kabak ve hıyar bitkisinin daha çiçeği dökülmemiş meyvesi. 7. Canlılarda üremeyi sağlayan tohum. 8. Koyun ve keçilerin yavrulama zamanı: Döle daha onbeş gün var.


döl

Topraktaki nem: Toprağın dölü kaçtı.


döl

Maşrapa.


döl

Damızlık hayvan


döl

1. Çocuk. 2. Erkek, delikanlı.


döl

Topluca güdülen keçi, koyun yavruları.


döl

< ET töl: Yeni oluşan körpe, taze salatalık; yavru. (İliç)


döl

Çocuk, soyun devamını sağlayan evlat


döl İng. generation

Oğul birey; doğal olarak soyların birbiri arkasından gelen basamakları. Örnek: Büyük anne, büyük baba, anne, baba, çocuk, torun. Nesil, generasyon, jenerasyon.


döl Osm. tenasül, nesil
döl Osm. nesil

(botanik, zooloji)


döl İng. seed

Canlıların üremesi sonucu ortaya çıkan yeni birey veya bireylerin bütünü, nesil, jenerasyon.


döl Dgr. absaat

bk. kuşak.


döl İng. ejeculate, Yun. genos

1. Yavru. 2. Semen, meni, sperma.


döl İng. generation

(karşılık: generasyon), (Lat. generatio = çoğalma): Oğul birey; doğal olarak soyların birbiri arkasından gelen basamakları; ortak bir soydan eşit olarak uzak bir türün bireyleri. Örnek: Büyük ana, büyük baba ile bunların çocukları ve torunları birbiri arkasından gelen üç döl meydana getirirler.


döl

1. Yavru. 2. Nesil, soy


döl için benzer kelimeler


döl, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'ö', 'l', şeklindedir.
döl kelimesinin tersten yazılışı löd diziliminde gösterilir.