dönüşlü fiil

dönüşlü fiil

a. db. Eylemin özneye dönüşmesini sağlamak için çoğu kez -n- bazen de -l- veya -ş- çatı ekleriyle kurulan fiil, mutavaat fiili.


dönüşlü fiil İng. reflexive verb

Fiildeki oluş ve kılışın doğrudan doğruya özneye dönüşünü gösteren ve çoklukla fiillerden -(I)n-/-//U)n-, bazen de -(I)l-/-(U)l- ve -(I)ş/-(U)ş- ekleriyle kurulan fiil şekli: geç-in-, gör-ün-, koru-n-, yol-un-, aç-ıl-, gir-iş-, yat-ış- vb.


dönüşlü fiil

Azerbaycan Türkçesi: gayıdış fe'l; Türkmen Türkçesi: iişlik dereceleri ~ gaydım derece;Gag.: çekimnik işlii ~ *dönüşlü işlik; Özbek Türkçesi: ozlik nisbatidagi fe'l; Uygur Türkçesi: özlükdäricä; Tatar Türkçesi: qaytım yünäleşe; Başkurt Türkçesi: töşöm qılım; Kmk: kalım işlik; Krç.-Malk.: kaytıwçu etim; Nogay Türkçesi: kaytuw glagol; Kazak Türkçesi: özdik etis; Kırgız Türkçesi: özdük etiş; Alt:: t'andırar glagol; Hakas Türkçesi: aylanıstıg glagol; Tuva Türkçesi: egidiişkin hevirindekılıg sözü; Şor Türkçesi: karcı glagol; Rusça: vozvratnıy glagol


dönüşlü fiil için benzer kelimeler


dönüşlü fiil, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'ö', 'n', 'ü', 'ş', 'l', 'ü', ' ', 'f', 'i', 'i', 'l', şeklindedir.
dönüşlü fiil kelimesinin tersten yazılışı liif ülşünöd diziliminde gösterilir.