düğme

düğme

a. 1. Giyecek, yorgan vb.nin bazı yerlerine ilikleyici veya süs olarak dikilen kemik, metal, sedef gibi sert maddelerden yapılmış küçük tutturma aracı: “Sımsıkı bağlanmış bir örme kese çıkarıyor, birer birer düğmelerini çözüyor.” -R. N. Güntekin. 2. Çevrilmek veya üzerine basılmak yoluyla bir elektrik akımını açan, kapayan, herhangi bir makineyi işleten veya durduran parça: Radyonun düğmesi. 3. hay. b. Üst deri altındaki kıkırdak ve yağdan oluşmuş düğme biçimindeki çıkıntı: Kalkan balığının düğmeleri.


düğme Fr. Bouton
düğme

Konca.


düğme

Çamların çıkardığı yuvarlak reçine: Düğme sakızı tatlıdır.


düğme İng. button
düğme İng. pushbutton
düğme İng. switch
düğme İng. 1. button (for switching), on-off (switch), 2. knob, releaser, trigger, button, release (button, knob), push-button, 3. adjustment knob, control knob

TV. 1. Almacı açmak, kapamak, bazen de ses gürlüğünü düzenlemekte kullanılan parça. Sinema 2. Alıcının çalışma düzeneğini işleten parça. TV. 3. Almacın çeşitli ayarlarını gerçekleştiren parçalardan her biri.


düğme İng. button

genel uygulayım: Üzerine basıldığında ya da çevrildiğinde elektrik çevrimini açıp kapayan; bir makineyi işleten parça.


düğme

Pencere kapaklarını açıp kapamağa yarayan elçek. (*Aksaray -Niğde)


düğme

Kapılarda ve sandıklarda bulunan demir halka


düğme için benzer kelimeler


düğme, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'ü', 'ğ', 'm', 'e', şeklindedir.
düğme kelimesinin tersten yazılışı emğüd diziliminde gösterilir.