düzeltme işareti

düzeltme işareti

a. db. Yazılışları aynı okunuşları ve anlamları farklı Doğu kökenli sözleri birbirinden ayırt etmek ve bunlardaki g, k ünsüzlerini ince okutmak için kullanılan işaret (^), şapka işareti, inceltme işareti, uzatma işareti, şapka: âdet, âlem, âşık; kâğıt, tezgâh vb.


düzeltme işareti

bk. düzeltme imi


düzeltme işareti Fr. signe de correction

Dilimize yabancı dillerden geçmiş bulunan sözlerde, kalın ünlüler ile birlikte söylenen k, g, l ünsüzlerini ince okutmak, bu sözlerdeki ünlüleri belirtmek veya yazılışları aynı fakat anlamları farklı olan sözleri birbirinden ayırmak için kullanılan (ˆ-) biçimindeki işaret: dergâh, dükkân, kâğıt, kâtip, gûya,tezgâh, sükûn, yadigâr, ahlak, ilan, iflas, ilaç, ilave, lale, telaş, plak, plaj, kâfir, hikâye; alem «bayrak» / âlem «dünya», aşık «aşık kemiği» / âşık «vurgun, tutkun», kar/kâr, hâkim «yargıç» / hakîm «bilge kişi, hikmet sahibi», hal «pazar yeri» / hâl «durum», hala «babanın kardeşi» / halâ «boşluk» / hâlâ «henüz, daha» vb.


düzeltme işareti için benzer kelimeler


düzeltme işareti, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'ü', 'z', 'e', 'l', 't', 'm', 'e', ' ', 'i', 'ş', 'a', 'r', 'e', 't', 'i', şeklindedir.
düzeltme işareti kelimesinin tersten yazılışı iteraşi emtlezüd diziliminde gösterilir.