düzenleme

düzenleme

a. 1. Düzenlemek işi, tertip, organizasyon: “En saçma görünen batıl inançlar dahi insanın bir duygusunu, bir davranışını düzenleme gayesini güder.” -M. Kaplan. 2. Belirli bir düzene göre bir araya getirilmiş olan nesne, aranjman: Çiçek aranjmanı. 3. Düzene koyma, kodifikasyon. 4. huk. Yayımlanan mevzuatın derlenip toplanması ve mevzuatta yapılan değişikliklerin ilgili ana mevzuata işlenmesi, kodifikasyon. 5. müz. Belirli sesler, çalgılar veya topluluklar için yazılmış bir eserin, başka sesler, çalgılar veya topluluklar tarafından söylenip çalınabilmesi için o eserde yapılan değişiklik, aranjman.


düzenleme Fr. Coordination
düzenleme Osm. organizasyon

Güreş karşılaşmalarını düzenleyip yapılmalarını sağlama.


düzenleme İng. arrangement

bk. devşirim.


düzenleme İng. fitting up

Tecimde verimli çalışmayı sağlamak amacıyla işlerin düzene konulması.


düzenleme İng. 1. composition, frame composition, 2. adjustment, lighting

Sinema/TV. 1. Görünge kurallarına dayanılarak, varlıkları ve nesneleri uzayda en uygun biçimde yerleştirme yoluyla görüntüye derinlik kazandırma çabası. 2. İşlikteki ışık kaynaklarının, görünçlüğün gereklerine, oyuncuların ve alıcının devinimlerine göre yer, yön, yeğinlik bakımından hazırlanması.


düzenleme

bk. ölçüleme.


düzenleme İng. regulation

1. Ayarlama, bir olayın seyir veya gelişimini kontrol altında tutma. 2. Biyolojide organizmanın değişen koşullara bağlı olarak uyum göstermesi.


düzenleme İng. arrangement

Bir müzik parçasını yeni bir düzen içinde yeniden kurma, işleme.


düzenleme için benzer kelimeler


düzenleme, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'ü', 'z', 'e', 'n', 'l', 'e', 'm', 'e', şeklindedir.
düzenleme kelimesinin tersten yazılışı emelnezüd diziliminde gösterilir.