düzkanatlılar

düzkanatlılar İng. orthoptera

Çekirgeler topluluğunu da içine alan, iki çift kanatlı ve ağız yapıları ısırmağa elverişli böcekler dizisi. (Danaburnu gibi kanatları körelmiş türleri de vardır. Bitki sağlığı yönünden çok önemli takımlardan biridir.)


düzkanatlılar Fr. orthoptères

(zooloji)


düzkanatlılar İng. grasshoppers and cockroaches

(anlamdaş. çekirgeler, Orthoptera), (Yun. orthos = düz, Yun.pteryx = kanat) Sölomlu hayvanlardan eklembacaklılar (Arthropoda) dalının böcekler (İnsecta) sınıfının kanatlılar (Pterygota) alt-sınıfına giren bir takım. Öndeki kanat çifti dar, arttakiler geniş ve zar gibidir. Ağız parçaları çiğnemeye elverişlidir. Karada yaşarlar. Sıcak severler. Etçil ya da otçuldurlar. Yarı-başkalaşma gösterirler. Cırcır böceği (Gryllus campestris), ocak çekirgesi (G. domesticus), danaburnu (Gryllotalpa gryllotalpa), peygamber devesi (Mantis religiosa), kulağakaçan (Forficula auricularia), ekin çekirgesi (Acrida bicolor), hamam böceği (Peripla-neta americana), yeşil çekirge (Locusta viridissima), Afrika göçmen çekirgesi (L. migratoria), İtalyan çekirgesi (Calyptamus italiens), Mısır çekirgesi (Anacridium aegypteum), Sudan çekirgesi (Schistocerca gregaria), sopa çekirgesi (Dixipus morosus), yaprak böcek (Phyllium) iyi bilinen cins ve türleridir.


düzkanatlılar, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'ü', 'z', 'k', 'a', 'n', 'a', 't', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
düzkanatlılar kelimesinin tersten yazılışı ralıltanakzüd diziliminde gösterilir.