edat grubu

edat grubu

a. db. Edat tümleci.


edat grubu

Bir ad veya ad soylu kelimeden sonra gelen edatın, eklendiği kelime ile birlikte oluşturduğu grup. Edat grupları cümle içinde sıfat ve zarf görevindedir. Cümlenin kuruluşuna yüklem olarak da katılır: Yumruk kadar çocuk; Komşuya ait eşya; Kıştan beri bekliyoruz; Yemekten sonra geliriz; Herkese benzemek insan için kolay değildir; Hatır için çiğ tavuk yenir delikanlı. Sanki bütün dünya iskelet kemikleri gibi çatırdıyordu (Kemal Tahir, Esir Şehrin İnsanları, s. 298). Bu iş tam sana göredir. vb.


edat grubu

Azerbaycan Türkçesi: ädat tärkibi; Türkmen Türkçesi: posleloglı isimler; Gagauz Türkçesi: ardlaflı halforması; Özbek Türkçesi: komakçili ót; Uygur Türkçesi: *isim tirkälmä qurulmisi; Tatar Türkçesi: bäylekhäm aldağı süze; Başkurt Türkçesi: bäyläwesle isem; Kmk: *sözsoňusu bulan at grappa;Krç.-Malk.: atnı sonura bla kelgen boluş forması ~ atnı poslelog bla kelgen boluş forması; Nogay Türkçesi: baylawışlı at; Kazak Türkçesi: septewlik sılawlı esim söz; Kırgız Türkçesi: candooçtuk atooç; Alt:: ulantılu adalgış; Hakas Türkçesi: ulag sös pîrîgîzî; Tuva Türkçesi: ederinçilig sös ka'ttıjıışkını; Şor Türkçesi: *soon-söstüg at sözi; Rusça: imya sposlelogom


edat grubu için benzer kelimeler


edat grubu, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'd', 'a', 't', ' ', 'g', 'r', 'u', 'b', 'u', şeklindedir.
edat grubu kelimesinin tersten yazılışı uburg tade diziliminde gösterilir.