eşitlik eki

eşitlik eki

a. db. Kelimeye “gibi, göre” anlamları katan -ce / -ce, -ça / -çe ekleri: Bence (ben-ce).


eşitlik eki İng. equative

(Derleme.. gibilik eki, görelik eki) Sözcüğe gibi, göre anlamı katan ek. Türkçede bu kavramları -ce ve -si ekleri verir: Bence (ben-ce) , insanca (insan-ca) , aptalca (aptal-ca) , erkekçe (erkek-çe) , çocuksu (çocuk-su) vb.


eşitlik eki İng. equative

Adlarda ve ad soylu sözlerde eşitlik derecesi gösteren ek. Türkçede bunun için +ÇA, +sI/+sU, +ÇIlAp, +TI/TU ekleri kullanılmış ve kullanılmaktadır. Ayrıntı için bk. eşitlik derecesi, eşitlik durumu.


eşitlik eki

Azerbaycan Türkçesi: bänzätmä goşması; Türkmen Türkçesi: ekvativ goşulması; Gagauz Türkçesi:ekvativ afiksi ~ benzeşmä afiksi; Özbek Türkçesi: oxşatiş qoşimçasi; Uygur Türkçesi: tänläştürmäkeliş qoşumçisi; Tatar Türkçesi: oxşaşlandıru quşımçası ~ çağıştıru quşımçası; Başkurt Türkçesi: ekvativ affiksi ~ oqşaşlıq yalğawı; Kmk: *teňleşdiriwçü koşumça; Krç.-Malk.: teňleşdiriw affiks ~ uşatıw affiks; Nogay Türkçesi: teňlestîrüw kosımşası; Kazak Türkçesi: ekvativ jurnak; Kırgız Türkçesi: salıştıruu müçösü ~ ekvativ afiksi; Alt:: tüňdeştirükojulta; Hakas Türkçesi: tööylezîs hozımı; Şor Türkçesi: oşkaşlık affiksi; Rusça: ekvativnıyaffiks ~ affiks upodobleniya; ~


eşitlik eki için benzer kelimeler


eşitlik eki, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'ş', 'i', 't', 'l', 'i', 'k', ' ', 'e', 'k', 'i', şeklindedir.
eşitlik eki kelimesinin tersten yazılışı ike kiltişe diziliminde gösterilir.