fırdöndü

fırdöndü

a. 1. Biri döndüğünde ötekinin de dönmesini engellemek için uç uca getirilerek serbest bir eksenle bağlanmış çift halka. 2. Topaç gibi çevrilerek oynanan, tunçtan, altı köşeli bir kumar aracı. 3. den. Bir ipe bağlı olarak birden fazla çıpa atıldığında çıpaların karışmaması için tekne zinciri ile parçaların bağlandığı zincir arasına konulan metal araç. 4. mec. Belirli bir görüş veya düşünce sahibi olmayan kimse: Sen de amma fırdöndüsün!


fırdöndü Alm. Rundlauf

Tavana takılı ve dönen bir merkeze asılmış, alt ucunda basamaklar olan 6 ya da daha çok halattan oluşan genellikle gençlerin kullandığı eski bir asılma ve dönme aracı.


fırdöndü

Türk gölge oyunu tasvirlerinin bir kesiminde kullanılan dönerlik. Tasvirler yatay çubuklarla oynatıldığı için tek yönlü hareket ederler ve geri denemedikleri için de geri geri kaybolurlar. Bunu düzeltmek için bazı tasvirlerin sırtında bulunan ufak bir yuvaya, ucunda bir tel bulunan çubuk sokulur, böylece tasvir ekseni çevresinde sağa ya da sola döner, örnek : Ağalık oyunu'nda ak arap ve sakallı çerkez fırdöndülüdür»


fırdöndü İng. swivel

Oltayla balık avcılığında, kullanım sırasında oluşan bükümü veya gamı almaya yarayan, farklı boyut ve modelde olabilen çelik, pirinç veya nikelden yapılı, iğne-köstek, köstek–beden, beden-ara beden, başlıkla el oltası arasına yerleştirilebilen yapılar.


fırdöndü

1. Yuların atın çene kısmına rastlıyan yerinde bulunan demir halka. (*Aksaray -Niğde) 2. Demircilerin vida sökmede kullandıkları orta kısmı dirsekli araç. (*Aksaray -Niğde) 3. Hayvan zincirinin dolaşmasını önlemek için zincire takılan özel halka takımı. (İlyaslı -Uşak)


fırdöndü, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, f harfi ile başlar, ü harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'f', 'ı', 'r', 'd', 'ö', 'n', 'd', 'ü', şeklindedir.
fırdöndü kelimesinin tersten yazılışı üdnödrıf diziliminde gösterilir.