gömlekliler

gömlekliler

ç. a. hay. b. Vücutları torba biçiminde ve yarı saydam, sert bir gömlekle örtülü, denizlerde yaşayan bir hayvan sınıfı.


gömlekliler Fr. Tuniciers
gömlekliler İng. tunicates

(Yun. uro: kuyruk; khorde: iplik) Çok hücrelilerden (Metazoa), sölomlular (Coelomata) alt bölümünün, ikincil ağızlılar (Deuterostomia) filumunun, kordalılar (Chordata) alt filumundan, sölomsuz ve bölütsüz, genel olarak yalnız larvalarında korda bulunan, vücutları torba biçiminde ve yarı saydam sert bir gömlekle örtülü olan, gömlekleri dış deri tarafından salgılanan, er dişi, bazılarında metagenez tipi döl değişimi olan, bazılarının gelişmesinde başkalaşım görülen, hepsi denizlerde yaşayan, ekliceler (Larvacea), tulumlular (Ascidiacea), salpalar (Thaliacea) sınıflarını içine alan bir dal.


gömlekliler Osm. kamisiye

(zooloji)


gömlekliler Lat. Tunicata

Çok hücrelilerden (metazoa), sölomlular (Coelomata) alt bölümünün, ikincil ağızlılar (deuterostomia) şubesinin, kordalılar (Chordata) alt şubesinden, sölomsuz ve bölütsüz, vücutları torba biçiminde yarı saydam sert bir gömlekle örtülü olan, hepsi denizlerde yaşayan, ekliceler (Larvacea), tulumlular (Ascidiacea), salpalar (Thaliacea) sınıflarını içine alan bir grup.


gömlekliler İng. tunicates

(Tunicata, anlamdaş. Urochorda) (Lat. tunica-gömlek), (Yun. uro=kuyruk Yun. khorde = iplik), Çokgözeli hayvanlardan sölomlular (Coelomata) alt-bölümünün ikincil-ağızlılar (Deuterostomia) filumunun kordalılar (Chordata) alt - filumuna giren bir dalı. Sölomsuz ve bölütsüzdürler. Korda, genel olarak, yalnız larvalarda bulunur. Vücutlar torba biçiminde ve yan saydam, sert bir gömlekle örtülüdür. Gömlek dış-deri tarafından salınır. Erdisidirler. Bazılarında metagenez tipi döl değişimi vardır. Bazılarının gelişmesinde başkalaşma görülür. Hepsi denizde yaşarlar. Ekliceler (Larvacea), tulumlular (Ascidiacea), salpalar (Thaliacea) sınıflarını içine alır.


gömlekliler, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'ö', 'm', 'l', 'e', 'k', 'l', 'i', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
gömlekliler kelimesinin tersten yazılışı relilkelmög diziliminde gösterilir.