göstermelik

göstermelik

sf. 1. Gösterişi olan. 2. Tanıtım amacıyla hazırlanmış (nesne). 3. mec. Gerekli olduğu için değil, iş olsun diye yapılan: “Bu kurnaz dilenci böylece inisiyatifi göstermelik de olsa eline alıp sağa sola emirler vermeye başladı.” -İ. O. Anar.


göstermelik Fr. démonstratif

Soyut veya somut bir şeyin zamandaki, uzaydaki veya düşüncedeki yerini işaret etmeğe yarayan sıfat (GÖSTERME SIFATI, Adjectifdémonstratif) veya zamir (GÖSTERME ZAMİRİ, Pronom démonstatif ). "Ben bu kitabı değil şunu isterim" ifadesindeki "bu" göstermeliği sıfat, "şu" ise zamir olarak kullanılmıştır.


göstermelik

Türk gölge oyunu'nda, oyuna başlamadan önce gergi arkasına konulan ve genellikle süsleyici nitelikte bir görüntü. Bu, seyircinin dikkatini gergi üzerinde toplamasına yarayan bir resimdir Ev, ağaç, çiçek, dalyan, dükkan, hamam . vb. Kimi oyunlarda göstermelik oyunun konusuna ilişkin olarak konulur.


göstermelik İng. pattern

Örnek olarak ayrılmış bulunan şey.

Kar.) Karagöz oyununa başlamadan önce perdeye iliştirilen ve oynatılacak oyunun konusuyla az çok ilgisi olan deriden tasvir (resim). Bunlar ev, çeşme, dükkan, hamam, çiçek, ağaç gibi resimlerdir.


göstermelik

bk. örnek 2.


göstermelik İng. specimen

Kayadan örnek olarak koparılmış bir parça.


göstermelik

Karagöz oyununda, asıl oyuna girmeden önce perdeye konulan ve oynanacak oyunu anlatan betim, resim.


göstermelik için benzer kelimeler


göstermelik, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'ö', 's', 't', 'e', 'r', 'm', 'e', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
göstermelik kelimesinin tersten yazılışı kilemretsög diziliminde gösterilir.