gövde

gövde

a. 1. Bir şeyin asıl bölümü. 2. Kesilmiş hayvanın, sakatatı alındıktan sonraki durumu. 3. bit. b. Ağaç ve bitkilerin dallarının dışında kalan ana bölümü: “Ağaç gövdelerini yonttular, günlerce uğraştılar, bir kağnı yaptılar.” -A. H. Müftüoğlu. 4. anat. İnsan bedeninde baş, kol ve bacaklar dışında kalan bölüm. 5. anat. Hayvanlarda baş, ayak ve kuyruktan geri kalan bölüm. 6. db. Ad ve fiil köklerinden yapım ekleriyle türetilmiş kelime: Evli (ev-li), inanç (inan-ç), sevdirmek (sev-dir-mek).


gövde Fr. Tronc
gövde Osm. gövde

Ağacın dalları ile kökü arasındaki bölümü.


gövde İng. stem

Bitkilerde yaprak ve üreme organlarını taşıyan genelde toprak üstünde olan yapılar.


gövde İng. body
gövde İng. trunk

Vücudun, baş kol ve bacakların kendisine bağlandığı temel bölümü.


gövde Fr. thème

Bir kelimeden çekim takıları çıktıktan sonra geri kalan kısım. Kendilerinde bulunan eklerin tabiat ve değerlerine göre gövdelere, İSİM GÖVDESİ veya İSİMLİK GÖVDE (Th. nominal) ve FİİL GÖVDESİ veya FİİLLİK GÖVDE (Th.verbal) denir. Fiil gövdeleri zaman fikri de verebilir (ZAMANLI GÖVDE, Th. temporel). Kendisinde bir, iki veya üç ek bulunduğuna göre gövde BİRİNCİL, İKİNCİL ve ÜÇÜNCÜL GÖVDE (Th. primaire, secondaire, tertiaire) adını alır.


gövde İng. stem

(Derleme.. taban, türemiş kelime) Köklere yapım eklerinin getirilmesiyle meydana gelen türev: Evli (ev-li) , evci (ev-ci) , evlenmek (ev-le-n-mek) , evermek (ev-er-mek) , evlendirmek (ev-len-dir-mek) , sevgi (sev-gi) , sevim (sev-im) , sevinç (sev-i-nç) , sevdirmek (sev-dir-mek) , sevinmek (sev-in-mek) vb.


gövde İng. body

Sesini elektrik ve yardımcı düzenekler aracılığıyla duyurabilen telli çalgıların içi dolu geniş bölümü.


gövde İng. stem

Ad ve fiil köklerine yapım eklerinin eklenmesiyle oluşturulan ve anlamca bağlandıkları kökle ilişkili bulunan türemiş kelime: canlı (<can+lı), gözlük (<göz+lük), görüş (<gör-üş); görüştür- (<gör-üş-tür-); görünüş (<görün-üş) vb.


gövde Osm. cezi

(biyoloji)


gövde Osm. cezi'

(botanik)


gövde İng. vehicle body

Araçlarda motor, çatkı ve mekanik ergenlerin dışında kalan, görünen dış bölüm.


gövde İng. head

Sinema/TV. Alıcı, gösterici, basım aygıtı gibi çeşitli aygıtların temel düzeneğini taşıyan bölüm.


gövde Osm. sak
gövde İng. body

otomobil: Otomobil, kamyon vb. araçta; motor, tekerlek gibi bölümlerin dışında kalan doğrama, döşeme, kaplamaya ilişkin biçimleyici öğelerin tümü.


gövde için benzer kelimeler


gövde, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'ö', 'v', 'd', 'e', şeklindedir.
gövde kelimesinin tersten yazılışı edvög diziliminde gösterilir.