göz merceği

göz merceği

a. anat. Gözün ön tarafında bulunan ve dışarıdaki cisimlerin görüntüsünün ağ tabaka üzerine düşmesini sağlayan mercek biçiminde saydam organ.


göz merceği İng. lens

İrisin ardında bulunan saydam bölge olup imgenin ağ tabaka üzerine net düşebilmesi için ışığın odak noktasını ayarlayan saydam yapı. Petek gözde her bir parçanın önünde bulunan ve saydam tabakanın değişmesi ile meydana gelmiş olan bölge.


göz merceği İng. ocular

Bir gözleme aygıtının, kullananın gözüne yakın merceği.


göz merceği İng. eyepiece

Irakgörürlerde gerçek görüntüyü gözle incelemek için kullanılan küçük bir yakınsak mercek düzeni.


göz merceği, billursu mercek Osm. cism-i billûrî

(biyoloji, zooloji)


göz merceği İng. ocular, crystallin lens, eye-piece

1. fizik, optik: Bileşik optik aygıtlarda göz önüne düşen ve objektiften aldığı ışınları göze veren mercek ya da mercekler dizgesi. 2. gökbilim: Irakgörürlerde gerçek görüntüyü gözle incelemek için kullanılan küçük, yakınsak mercek düzeni.


göz merceği Lat. lens

Göz bebeğinin arkasında, iris ile corpus vitreum arasında, pars siliyaris retinadan gelen ince ipliklerle asılı bikonveks, saydam disk biçiminde uyum sağlayan mercek, lens.


göz merceği İng. lens

İrisin ardında bulunan saydam bölge olup imgenin ağ kat üzerine net düşebilmesi için ışığın foküs noktasını ayarlar; petek gözde herbir parçanın önünde bulunan ve saydam katın değişmesiyle meydana gelmiş olan bölge.


göz merceği için benzer kelimeler


göz merceği, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'ö', 'z', ' ', 'm', 'e', 'r', 'c', 'e', 'ğ', 'i', şeklindedir.
göz merceği kelimesinin tersten yazılışı iğecrem zög diziliminde gösterilir.