gümrük birliği

gümrük birliği

a. ekon. Belli ülkeler arasında gümrük vergilerini kaldıran, üçüncü ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulamalarını öngören ekonomik bütünleşme.


gümrük birliği İng. Customs union

İki ya da daha çok gümrük ülkesinin yerini alan tek bir gümrük ülkesi. (Bu birliğe giren ülkeler arasında mal değişinin tümünde ya da bir bölümünde gümrük vergisi, yasak ve kısıntılar kalkar; birliğe üye olmayan ülkelerden gelecek mallara tüm üye ülkelerce eşit vergi yani tek bir ortak bildirmelik uygulanır.) a. bk. açık değişme bölgesi.


gümrük birliği İng. customs union

Üyeler arasındaki ticarette engellerin kaldırılarak üçüncü ülkelere karşı ortak bir ticaret politikasının uygulandığı, iktisadi bütünleşme aşamalarından biri. krş. tercihli ticaret anlaşması, iktisadi birlik, serbest ticaret bölgesi, ortak pazar


gümrük birliği İng. customs union

İki ya da daha çok devlet arasında bağıtlanan ve alınacak vergilerle tecimsel sınırlamaları kapsayan ve birlikle ilişkisi olmayan öteki devletlere karşı alınacak önleyici neden ve dayanakları açıklayan anlaşma.


gümrük birliği için benzer kelimeler


gümrük birliği, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'ü', 'm', 'r', 'ü', 'k', ' ', 'b', 'i', 'r', 'l', 'i', 'ğ', 'i', şeklindedir.
gümrük birliği kelimesinin tersten yazılışı iğilrib kürmüg diziliminde gösterilir.