havale

havale Ar. §av¥le

a. (hava:le) 1. Bir işi bir başkasının sorumluluğuna bırakma, ısmarlama, devretme: Bütün belgelerin bakanlığa havalesi gerekiyor. 2. Banka, postane vb. aracılığıyla gönderilen para: Ay başında havaleyi postaneye yatırdım. 3. Postane, banka vb. aracılığıyla para gönderildiğinde gönderenle alacak olanın adları ve para miktarı yazılı kâğıt, havale kâğıdı, havalename. 4. tıp Gebelerde, küçük çocuklarda görülen bir çeşit çırpınmalı, bazen ateşli de olabilen hastalık: “Yeşil kadifeden dikilmiş yarım baklava şeklinde muska çok ufakken üzerine gelen havaleden Fikret'i kurtarırmış.” -R. Enis. 5. Bir arsayı çevirmek, kapamak için çekilen perde veya duvar: “Bu ufacık binayı bahçe ve bostan, ahır ve selamlık gibi müştemilatından birtakım duvarlar, bölmeler, havalelerle öyle bir ayırtmış...” -Y. K. Karaosmanoğlu. 6. Yüksek ve büyük bir görünüşü olma.


havale

< Ar. havâle: havale; ruhi bunalım; hava değişimi

Mimarlık) 1. Bahçelerin çevresine yapılan tahtaperde. 2. Havaleli olma hali.


havale İng. remittance

1. Bir banka hesabındaki fonların aynı bankada bir başka hesaba aktarılması. 2. Belli bir para, değerli kâğıt ya da fiziki olarak ölçülebilen malların bir başka kişiye iletilmesi için üçüncü bir kişiye yetki verilmesi. 3. Yabancı ülkede çalışan işçilerin kendi ülkelerine yaptıkları para aktarımı.


havâle

yollama.


havale için benzer kelimeler


havale, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'a', 'v', 'a', 'l', 'e', şeklindedir.
havale kelimesinin tersten yazılışı elavah diziliminde gösterilir.