hazine

hazine Ar. ¬az³ne

a. (hazi:ne) 1. Altın, gümüş, mücevher vb. değerli eşya yığını, büyük servet: “Dünyanın hazinelerine başını çevirip bakmazdı.” -R. H. Karay. 2. Değerli şeylerin saklandığı yer. 3. Değerli bir şeyin çok bulunduğu yer: “Asker mektupları en saf, en halis duyguların, sevgilerin ve hasretlerin hazinesidir.” -M. Kaplan. 4. Gömülü veya saklıyken bulunan değerli şeylerin bütünü. 5. Kaynak: “Ağaç, rutubetin hazinesidir.” -F. R. Atay. 6. ekon. Devlet malı veya parası. 7. ekon. Devlet malının veya parasının saklandığı yer. 8. ekon. Devletin altın, döviz, bono ve nakit işlemlerini maliye ile birlikte düzenleme görevini üstlenen makam. 9. mec. Büyük bağlılık duyulan, değer verilen şey veya kimse.

< Ar. hazîne) hazine


hazine İng. treasury

1. Devlet gelirlerinin toplandığı ve giderlerinin yapıldığı kurum. 2. Altın, gümüş, mücevher vb. değerli eşya yığını. 3. Gömülü veya saklıyken bulunan değerli şeylerin bütünü.


hazine İng. treasure

Merkez Bankası, Hazine Genel Müdürlüğü gibi devletin para işleri ile uğraşan organları.


Hazine Köken: Ar.

Söyleyiş: (hazi:ne) Cinsiyet: Kız 1. Altın, gümüş, mücevher gibi değerli eşya, servet. 2. Büyük bağlılık duyulan, değer verilen kimse.


Hazine

Van ili, Özalp ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


hazine için benzer kelimeler


hazine, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'a', 'z', 'i', 'n', 'e', şeklindedir.
hazine kelimesinin tersten yazılışı enizah diziliminde gösterilir.