hece kaynaşması

hece kaynaşması İng. contraction

Bir kelimede yanyana bulunan iki veya daha çok hecedeki seslerin yahut da yanyana bulunan iki kelimeden birincinin son sesi ile ikincinin önsesinin birleşip kaynaşması ve dolayısıyla hece sayısının azalması olayı: ET. -ne erse ne > EAT. nesene > TT. nesne; ET. yiğirmi >TT. yirmi, EAT. ol ara >TT. ora, EAT. şol ara >TT. şura, EAT. bu ara >TT. bura; bad-i hevâ>bedava, kahve altı>kahvaltı, çehâr şenbe>çarşamba, yaz-a u-madım>yazamadım, ne için>niçin?, ne asıl>nasıl?, sütlü aş>sütlaç, ne edeyim?>nideyim? Anad. ağzl.: geliyorum>geliyom, alıp beri gelmek>Babermek «getirmek», ne şekil>neşBal «nasıl?» vb.


hece kaynaşması

Azerbaycan Türkçesi: afrikat; Türkmen Türkçesi: boğun gnsgalması; Gagauz Türkçesi: *kısımkauşması; Özbek Türkçesi: boğinlar ixçamlasuvi; Uygur Türkçesi: addiylişiş; Tatar Türkçesi: ike süzarasındağı iceklär berläsüwe; Başkurt Türkçesi: ijektärzen tarqaliwi; Kmk: buwundagisozuk awazni tüsüwü; Krç.-Malk.: bölümleni kıshartılması; Nogay Türkçesi: buwinbîrîguwî; Kazak Türkçesi: buwindardin kirigüwi; Kırgız Türkçesi: muundardm şireşüüsü; Alt::üyenin kıskartılganı; Hakas Türkçesi: uyalarnın hısharalthanı; Tuva Türkçesi: diyereza; Şor Türkçesi: *kezek kıskartılganı; Rusça: oproşçeniye slogov


hece kaynaşması için benzer kelimeler


hece kaynaşması, 15 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'e', 'c', 'e', ' ', 'k', 'a', 'y', 'n', 'a', 'ş', 'm', 'a', 's', 'ı', şeklindedir.
hece kaynaşması kelimesinin tersten yazılışı ısamşanyak eceh diziliminde gösterilir.