heterokromatin

heterokromatin İng. heterochromatin

(Yun. heteros: diğer; chroma: renk) İnterfaz çekirdeğinde aşırı yoğunlaşma gösteren tekrarlanan DNA dizilerinden oluşmuş kromatin. Replikasyonu daha geç olur ve transkripsiyon bakımından faal değildir. Bu segmentler konstitütif heterokromatin olarak adlandırılır. Ayrıca farklı gelişme safhalarında yoğunlaşma gösteren ve dağılmış hâlde bulunanı ise fakültatif heterokromatin olarak adlandırılır. Örneğin memeli dişilerindeki faal olmayan X kromozomu.


heterokromatin Fr. hétérochromatine

(botanik)


heterokromatin İng. Heterochromatinum, İng. heterochromatin

anat. Çekirdekte kromatinin koyu görünen kısmı. Genç hücrelerle çok çalışan sinir hücrelerinde bu madde az bulunur. Transkripsiyon etkinliğinin az olduğu veya genomun etkisiz kısımlarını gösterir.


heterokromatin İng. heterochromatin

(Yun. heteros=diğer, Yun.khroma = renk) Kromozomun, çokça nukleik asit depo eden ve sitoplazma ve çekirdekdeki nukleik asit metabolizmasını kontrol eden bölgesi. Bu bölge dinlenme halinde çekirdekte boyayı çok emen ve koyu renkli görülen kromatin bölgesidir.


heterokromatin için benzer kelimeler


heterokromatin, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'e', 't', 'e', 'r', 'o', 'k', 'r', 'o', 'm', 'a', 't', 'i', 'n', şeklindedir.
heterokromatin kelimesinin tersten yazılışı nitamorkoreteh diziliminde gösterilir.