ısı

ısı

a. 1. fiz. Bir cismin uzamasına, genleşmesine, buharlaşmasına, erimesine, sıcaklığının artmasına yol açan fiziksel enerji: Isı, atomlar arası çekim gücünü yenerek maddenin hacmini arttırır. 2. Doğal vücut sıcaklığı, hararet: İnsan vücudunun doğal ısısı 36,5 °C'dir. 3. Fiziksel bir olaya dayalı, belirli bir ölçü üzerine kurulmuş olan sıcaklık ve soğukluk derecesi.


ısı Fr. Chaleur
ısı Fr. Calorique
ısı Fr. pyrexie
ısı

Acı, yakıcı.


ısı İng. heat
ısı İng. heat

Bir özdeği, ısıldevingen bir durudan dahayüksek sıcaklıktaki ısıldevingen duruya götürmek için verilmesi gereken erke niceliği.


ısı İng. heat

Bir özdeğin öğecikleri ya da özdecikleri düzeyindeki öteleme, dönme ve titreşim devinimleri ile ilgili toplam erkesi.


ısı İng. heat

Bir dizge ile çevresi arasında iş yapmayla ilgisi olmayan ve moleküllerin düzensiz devinimleri sonucu oluşan, bir erke aktarımı türü.


ısı İng. heat

Bir ortamdan diğerine ışının (elektromanyetik ışınım) ve temasla (iletim ve taşınma) iletilen bir enerji şekli. Sistemle çevresi arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle iletilir.


ısı İng. heat

Bir özdeğin, atomsal ya da molekülsel ötelenim, dönüm ve titreşimlerinin kinetik erke biçiminde yayılım, iletim ve ışınım yoluyla yayılan erkesi.


ısı Osm. harâret, vâhid-i kıyâsi-i nârî

(coğrafya, kimya, biyoloji)


ısı İng. heat

Bir cismin uzamasına, genleşmesine, buharlaşmasına, erimesine, sıcaklığının artmasına ve bir iş yapmasına sebep olan fiziksel enerji.


ısı İng. heat

1. genel uygulayım: Bir ortam ya da özdek sıcaklığının artmasına yol açan erke. 2. fizik, kimya: a. Bir özdeği ısıldevingen bir durumdan daha yüksek sıcaklıktaki ısıldevingen duruma götürmek için verilmesi gereken erke. b. bk. sıcaklık.


ısı İng. temperature

1. Canlı varlıkların vücudundaki sıcaklık derecesi, 2. Fiziksel bir olaya dayanarak belirli bir ölçü üzerine kurulmuş olan sıcaklık ve soğuklık derecesi.


ısı için benzer kelimeler


ısı, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, ı harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ı', 's', 'ı', şeklindedir.
ısı kelimesinin tersten yazılışı ısı diziliminde gösterilir.