ışınlılar

ışınlılar

ç. a. hay. b. Bir hücreli hayvanların, kök bacaklılar sınıfına giren, protoplazmalarından, hareket ve duyu organı olarak yalancı ayak salan takım.


ışınlılar Fr. Radiaires
ışınlılar İng. radiolarians

Yalancıayaklarını devim örgeni olarak kullanan ve deniz yüzeyinde özgür yaşayan kökbacaklılar takımı.


ışınlılar İng. radiolarians

Bir hücrelilerin (Protozoa), kök ayaklılar (Rhizopoda) sınıfından, vücutları küre biçiminde ye iç kapsülleri bulunan, delikli olan kapsülün içi çekirdekli sitoplâzmayı, dışı birçok koful kapsayan, denizlerde pelâjik yaşayan, kontraktil kofulları bulunmayan, çoğunlukla silisten yapılmış bir iskeletleri olan, bir hücreli alglerle ortak yaşayan bir takım.


ışınlılar Osm. şuâ'iye

(zooloji)


ışınlılar Lat. Radiolaria

Bir hücrelilerin (Protozoa), kök ayaklılar (Rhizopoda) sınıfından, vücutları küre biçiminde ve iç kapsülleri bulunan, delikli olan kapsülün içi çekirdekli stoplazmayı, dışı ise bir çok koful kapsayan, denizlerde pelajik yaşayan, kontraktil kofulları bulunmayan, çoğunlukla silisten yapılmış bir iskeletleri olan, bir hücreli alglerle ortak yaşayan bir takım.


ışınlılar İng. radiolarians

(Radiolaria), (Lat. radiolus = küçük ışın): Birgözeli hayvanlardan kök-ayaklılar (Rhizopoda) sınıfının bir takımı. Vücutları küre biçiminde olup bir iç kapsülleri vardır. Delikli olan kapsülün içi çekirdekli sitoplazmayı, dışı sansar birçok kofulları kapsar. Denizlerde pelajik yaşarlar. Kontraktil kofulları yoktur Çoğunluk SiO2 den yapılmış bir iskeletleri vardır. Birgözeli alglerle ortakyaşarlar. Akantometra (Acanthometra) türü iyi bilinir.


ışınlılar, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, ı harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ı', 'ş', 'ı', 'n', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
ışınlılar kelimesinin tersten yazılışı ralılnışı diziliminde gösterilir.