işteş fiil

işteş fiil

a. db. Bir işin birden çok özne tarafından karşılıklı, ortaklaşa yapıldığını belirten fiil, işteş, müşareket fiili: Birçok konuyu görüştük. Çocuklar, yoldan geçenlere bakıp gülüşüyorlardı.


işteş fiil İng. reciprocal verb

Bir oluş ve kılışın birden fazla kişi tarafından karşılıklı veya toplu olarak yapıldığını gösteren ve -ş-, -Iş- / -Uş- çatı eki ile kurulan fiil: atış- < at-ış, çekiş- < çek-iş, görüş- < gör-üş-, gülüş- < gül-üş-, uçuş- < uç-uş- vb.


işteş fiil

Azerbaycan Türkçesi: garşılıglı-müştäräk fe'l; -Türkmen Türkçesi: iişligiň şääriklik derecesi;Gag.: ortaklık zalogunda işlik; Özbek Türkçesi: birgalik nisbatidagi fe'l; Uygur Türkçesi: ömlükdäricä; Tatar Türkçesi: urtaqlıq yünäleşe; Başkurt Türkçesi: urtaqlıq yünäleşendäge qılım; Kmk:ortaklık daracadagı işlik; Krç.-Malk.: araş ayırma formada etim; Nogay Türkçesi: ortaklık zalogtıň glagolı; Kazak Türkçesi: ortak etiş; Kırgız Türkçesi: koş mamiledegi etiş; Alt::ömö zalog; Hakas Türkçesi: polızıg zalogı; Tuva Türkçesi: polçuuşkun zalogunda kılıg sözü;Şor Türkçesi: *öme glagol; Rusça: glagol vzaimno-sovmestnogo zaloga; -


işteş fiil için benzer kelimeler


işteş fiil, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'ş', 't', 'e', 'ş', ' ', 'f', 'i', 'i', 'l', şeklindedir.
işteş fiil kelimesinin tersten yazılışı liif şetşi diziliminde gösterilir.