kedigiller

kedigiller

ç. a. hay. b. Kedi, aslan, kaplan, pars vb. hayvanları içine alan etçil memeli hayvanlar sınıfı.


kedigiller İng. cats

Memeliler (Mammalia) sınıfının, etçiller (Carnivora) takımının, yarık ayaklılar (Fissipedia) alt takımının, kedimsiler (Herpestoidea) üst familyasından, köpek dişleri iyi gelişmiş, çeneleri kuvvetli, vücutları yumuşak tüylerle kaplı, bacakları nispeten kısa, tabanlarında gürültü çıkarmadan yürümeye yarayan yastıklar bulunan, tırnakları kanca şeklinde, iyi tırmanabilen bir familya.


kedigiller Osm. herriye

(zooloji)


kedigiller İng. cats

(Felidae), (Lat. felis = kedi), Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etçiller (Carnivora) takımının yarık-ayaklılar (Fissipedia) alt-takımının kedimsiler (Herpestoidea) üst-familyasına giren bir familya Parçalamaya yarayan köpek dişleri çok iyi gelişmiş olup çeneleri kuvvetlidir. Genel olarak narin vücutlu olup zarif ve yumuşak tüylerle örtülüdürler. Kasları çevik ve kuvvetlidir. Bacakları nispeten kısadır. Tabanlarında gürültü çıkarmadan yürümeye yarayan yastıklar bulunur. Kanca tırnaklar kullanılmadığı zaman parmaklar ve tüyler arasında gömülü durur. Tırmanabilirler. Geniş bir familyadır. Evcil kedi (Felis ocreata domestica), yaban kedisi (F. silvestris), aslan (F. leo), jaguar (F. onca), pars (F.pardus), kaplan (F. tigris), kaplan kedisi (F. tigrina), bozkır kedisi (F. manul), puma (F. concolor), uzun-kuyruklu kedi (F. macrura), vaşak (Lynx lynx), çita (Acinonyx jubatus) iyi bilinen türleridir. Ankara kedisi (F. domesticus angorensis) ünlü bir ırkıdır.


kedigiller, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'e', 'd', 'i', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
kedigiller kelimesinin tersten yazılışı relligidek diziliminde gösterilir.