kemiriciler

kemiriciler

ç. a. hay. b. Kemirgenler.


kemiriciler İng. gnawing animals

Memeliler (Mammalia) sınıfının, etenliler (Placentalia) alt sınıfından küçük boylu, üst çenede kemirmeye yarayan bir çift kesici dişi aşındıkça alttan büyüyen, köpek dişleri bulunmayan, tırnakları kancalı, tabanlarıyla yürüyen, bazılarının yanakları keseli, bazıları soğuk mevsimlerde kış uykusuna yatan, bazıları da sürüler hâlinde göç eden bitki kökü, meyve vb. yiyen bir takım.


kemiriciler Osm. kadıma

kemirgenler(zooloji)


kemiriciler İng. rodent

Kemirmek için gerekli olan büyük insisor dişlerle belirgin, fare, sıçan, sincap, kunduz gibi rodentia sınıfına dâhil olan memeliler, rodensiya.


kemiriciler İng. gnawing animals

(Rodentia), (Lat. rodens = kemiren) Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etenliler (Placentalia) alt-sınıfına giren geniş bir takımı. Küçük boyludurlar. Üst-çenede bir çift kesici diş vardır. Bunlar küskü biçiminde olup kemirmeye yarar. Aşındıkça altdan büyür. Köpek dişleri yoktur. Tırnakları kancalıdır. Tabanlariyle yürürler. Bazılarının yanakları keselidir. Soğuk mevsimlerde, bazıları kış uykusuna yatar, bazıları sürüler halinde göçeder. Bitki kökü, meyve v.b. yerler. Çiftdişliler (Duplicidentata) ve yalın-dişliler (Simplicidentata) olmak üzere 2 alt-takımı. vardır.


kemiriciler, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'e', 'm', 'i', 'r', 'i', 'c', 'i', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
kemiriciler kelimesinin tersten yazılışı relicirimek diziliminde gösterilir.