kerteleme

kerteleme

a. Kerte kerte, azar azar ilerleme durumu, tedriç.


kerteleme İng. gradation

Olay dizisindeki duygu akımının yavaş yavaş yükselmesi, artması.


kerteleme İng. rating, grading, timing

Sinema Düzgün, tek biçimli, yoğunluğu doğru ve değişmez pozitif bir eşlem sağlamak amacıyla, yoğunluğu değişik bir negatife basımda verilecek ışığı ayarlama.


kerteleme Osm. Tedriç veya Tensik

(Söz sanatı terimi) Bir takım fikirleri şiddet derecelerine göre sıralama, ki dereceler yüksele yüksele çıkarsa YÜKSELEN KERTELEME, Tedrici sait, Gradation ascendante ou Climax denir. “Makber değil bir türbe, türbe değil bir mabet, mabet değil bir küre, küre değil bir nihayetsiz feza.” - A. Hâmit. Dereceler alçala alçala iniyorsa ALÇALAN KERTELEME, Tedrici hâbit, Gradation descendante ou Anticlimax adını alır.


kerteleme İng. gradation

Bir oyunun duygu, akımında yükselme, artma.


kerteleme Osm. tedriç, tensik

Anlatımı daha etkili kılmak için sözcüklerin, kavramların, düşünce ve duyguların derecelendirilmesi, derece gözetilerek sıralanması. Türleri:. 1. yükselen kerteleme: [es. t. tedric-i said, tensik-i irtikaî]: Azdan çoğa, küçükten büyüğe, güçsüzden güçlüye doğru düşünce ve duyguların derecelendirilmesi biçiminde yapılan kerteleme. Ör.: "Top, tüfek sadası kesildi. İki asker mızrak mızrağa, kılıç kılıca, hançer hançere, boğaz boğaza uğraşmaya başladı." (Namık Kemal, Cezmi) 2. alçalan kerteleme: [es. t. tedric-i habit, tensik-i inhitatı]: Çoktan aza, büyükten küçüğe, güçlüden güçsüze doğru düşünce ve duyguların derecelendirilmesi biçiminde yapılan kerteleme. Ör.: Barışı hangi ulus, hangi toplum, hangi kişi istemez?


kerteleme için benzer kelimeler


kerteleme, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'e', 'r', 't', 'e', 'l', 'e', 'm', 'e', şeklindedir.
kerteleme kelimesinin tersten yazılışı emeletrek diziliminde gösterilir.