kolçak

kolçak, -ğı

a. 1. Yalnız başparmağı ayrı, diğer dört parmağı bir örülmüş yün eldiven. 2. Koltuk veya iskemlenin kol konacak parçası: “Pencerenin karşısında, kolçaklarından biri kopuk, sallanan iskemleye oturmuş, iki eliyle sağlam kolçağa sıkı sıkı sarılmıştı.” -A. Kutlu. 3. Ceket veya gömlek kollarının kirlenmesine engel olmak için bilekten dirseğe kadar geçirilen eğreti kolluk. 4. Kadınların dirseklerine kadar taktıkları basmadan yapılan süs eşyası. 5. Kola geçirilen işaretli bağ, pazubent: Kızılay kolçağı. 6. tar. Zırhın kola geçirilen parçası.


kolçak

1. Ceket, gömlek ya da elbise kollarının kirlenmesine engel olmak için bilekten dirseğe kadar geçirilen eğreti kolluk. 2. Gömleklerin kol ağzına dikilen parça. 3. Subay larda rütbeyi göstermek üzere ya da süs olarak elbisenin omuzlarına takılan işaretli parça, apolet. 4. Eldiven. 5. Kadınların iş yaparken giydikleri giysi, önlük. 6. Dizlere kadar giyilen tabansız çorap. 7. Cepken, yelek, içlik gibi kolsuz giysi. 8. Eskiden gelin elbiselerinin kollarına yapılan sırma işlemeli süs. 9. Pantolonun diz ve arkasına vurulan yama. 10. Kol ve dirseğe vurulan yama.


kolçak

Kirman eğirirken kola sarılan yapağı.


kolçak

Kollara çoğunlukla dirsekten yukarıya takılan bilezik.


kolçak

İnce çubuktan örülmüş, yandan kulplu büyük sepet.


kolçak

Mısır koçanı.


kolçak

1. Küfeyi taşımak için bağlanan ip. 2. Koyunların kaçmalarını önlemek için çobanın uyumadan önce bir ucunu kendine, bir ucunu da koyunlardan birine bağladığı ip.


kolçak

Dağların yamaçlarında ocak şeklindeki oyuk ya da çukur.


kolçak

Bir çarkı döndürmek, çevirmek için ona takılan demirden ya da tahtadan kol.


kolçak

Yiğit, mert, yürekli.


kolçak

Kola takılan ziynet eşyaları


kolçak Osm. kolçak

Genellikle koltuklarda, bazen de sandalyelerde bulunan, kol dayamaya yarayan eleman.


kolçak

Zırhın kola geçirilen parçası.


kolçak

[golçak (I) -3]: Eğirmek üzere kola takılan yün demeti. (Yassıören *Senirkent -Isparta; Saçıkara *İslahiye -Gaziantep) [golcak (I) -3] : (Mamatlar *Eğridir -Isparta)


kolçak, (kolçağ)

Kola geçirilen kılıf


Kolçak Köken: T.

Cinsiyet: Erkek 1. Yiğit, mert, yürekli, koçak. 2. Kola geçirilen kolluk.


kolçak, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'o', 'l', 'ç', 'a', 'k', şeklindedir.
kolçak kelimesinin tersten yazılışı kaçlok diziliminde gösterilir.