köpekgiller

köpekgiller

ç. a. hay. b. Köpek, kurt, çakal, tilki vb. etobur memelileri içine alan hayvan familyası.


köpekgiller Fr. Canidés
köpekgiller İng. dogs and foxes

Memeliler (Mammalia) sınıfının, etçiller (Carnivora) takımının, köpeğimsiler (Arctoidea) üst familyasından, bacakları avının arkasından koşmaya, ağızları avını yakalamaya elverişli, kedilere göre daha sosyal olan bir familya.


köpekgiller Osm. kelbiye

(zooloji)


köpekgiller İng. dogs and foxes

(Canidae) (Lat. canis = köpek) Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etçiller (Carnivora) takımının köpeğimsiler (Arctoidea) üst-familyasına giren bir familya.Bacakları avın arkasından koşmaya, ağızları avı yakalamaya elverişlidir. Kanca tırnakları geri çekilmez. Anlaklı ve kedilere göre daha sosyal hayvanlardır. Köpek (Canis familiaris), kurt (C. lupus), çakal (C. aureus), dingo (C. dingo), kır kurdu (C. latrans), tanuki (C. procyonoides), çöl tilkisi (C. zerda), tilki (Vulpes vulpes), kutup tilkisi (V. lagopus), karsak (V. corsak) en iyi bilinen türleridir. Bazıları toprakta in açarlar.


köpekgiller, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'ö', 'p', 'e', 'k', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
köpekgiller kelimesinin tersten yazılışı relligkepök diziliminde gösterilir.