köstebek

köstebek, -ği

a. 1. hay. b. Köstebekgillerden, toprak altında oyduğu yuvalarda yaşayan, gözleri hemen hiç görmeyen, derisinden kürk yapılan küçük bir hayvan, sokur, yer sıçanı, kör sıçan (Talpa): “Bütün bu işlemler sona erdiğinde, koca arazi yüzlerce köstebeğin saldırısına uğramışçasına delik deşikti.” -E. Şafak. 2. mec. Bir iş yerinden, kurumdan özellikle gizli servisten bilgi sızdıran kimse: “Onların köstebeklerinden biriyle inanılmaz bir aşk serüveni yaşıyordum o sıralar.” -İ. Aral.


köstebek Fr. Taupe
köstebek İng. mole

Böcekçiller (Insectivora) takımının, köstebekgiller (Talpidae) familyasından, 15-17 cm kadar uzunlukta, ön ayakları eşelemeye yarayacak şekilde gelişmiş, tırnakları kanca şeklinde olan, toprak altında yuva yapan, Kuzey Avrupa ve Asya'da yaşayan bir tür.


köstebek Fr. taupe commune

(zooloji)


köstebek

hlk. Hayvanların göğüs ve boyun bölgelerinde ortaya çıkan ve köstebek yuvasının tümsekleri gibi batıp çıkan şişlikler, hlk. yağ bezi veremi, et veremi.


köstebek İng. mole

(Talpa europaea) Böcekçiller (İnsectivora) takımının köstebekgiller (Talpidae) familyasından bir memeli türü. Uzunluğu 15-17 cm. Ön ayakları eşelemeye yarayacak biçimde kanca tırnaklıdır. Toprak altında yuva yapar. Yabandır. Kürkü beğenilmez. Tüyleri koyu lacivert kadife gibidir. Kuzey Avrupa ve Asyada yaşar.


köstebek için benzer kelimeler


köstebek, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'ö', 's', 't', 'e', 'b', 'e', 'k', şeklindedir.
köstebek kelimesinin tersten yazılışı kebetsök diziliminde gösterilir.