köstek

köstek, -ği

a. 1. Saat, kılıç, anahtar vb.nin ucuna takılan zincir: “Koltuklara kurulur, altın kösteklerini parmakları ile çevirir.” -S. F. Abasıyanık. 2. Koşulan atların tepmesini önlemek için kuskun kayışına eklenen kayış. 3. Balık iğnesini oltaya bağlayan, bir iki karış uzunluğunda kıl veya misina parçası. 4. mec. Engel.


köstek Fr. Trousse-pied
köstek

Kapı mandalı, kapı sürgüsü.


köstek

Arabanın hızlı gitmemesi için tekerleğin aralığına sokulan demir.


köstek

Kağnı tahtalarını mazıya tutturan zincir.


köstek

1. Mertek. 2. Destek, dayak. 3. Köpekleri bağlamak için kullanılan ağaç, sopa. 4.bk.kös (I)-2. 5. Duvardaki hatılları birleştiren ağaçlar.


köstek

1. Ufak dereleri doldurmak için önlerine çalı ya da ot gibi şeyler koyarak yapılan set. 2. Ağaç diplerinde suyu tutabilmek için diplerine yapılan set.


köstek

Hallaçlıkta sağrıyı germeye yarayan kiriş.


köstek

Balık iğnesini oltaya bağlayan ince, bir iki karış uzunluğunda kıl ya da misina parçası.


köstek

Yolsuz birleşmelere aracılık eden kadın.


köstek İng. sprag
köstek İng. ripping hook

Bedene iğnenin bağlanmasını sağlayan, kalınlığı beden kalınlığından daha az olan, bir ucu bedene, diğer ucu olta iğnesine bağlı olta ipi parçası.


köstek İng. hobble, fetter

Atlarda hareketsizliği sağlamak amacıyla bukağılık bölgesine uygulanan halka biçimindeki aygıt.


köstek

[kösdeg]: Hayvanların kaçmamaları için ayaklarına takılan zincir ya da özel ip. (Kavalca -Bilecik; Yarımca, Eyidir, Poyra -Eskişehir; Yenikent *Aksaray -Niğde) [kösdeg] : (Akbaş *Güdül -Ankara) 2. Hallacın ağaç kısmındaki kayış. (*Yalvaç -Isparta)


köstek için benzer kelimeler


köstek, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'ö', 's', 't', 'e', 'k', şeklindedir.
köstek kelimesinin tersten yazılışı ketsök diziliminde gösterilir.