lapinagiller

lapinagiller

ç. a. hay. b. Kemikli balıklar takımına giren bir familya.


lapinagiller İng. wrasses

Asalakbilimde, şeritlere arakonakçı türleri dolayısıyle anılan parlak renkli deniz balıkları familyası.


lapinagiller İng. wrasses

Balıklar (Pisces) sınıfının, kemikli balıklar (Teleostei) takımının, dikenli yüzgeçtiler (Acanthopterygii) alt takımından, tropik ve ılık denizlerde yaşayan, dudakları kalın, mercanlar arasında barınan, bazısı etçil, bazısı otçul olan bir familya.


lapinagiller Fr. labridés

(zooloji)


lapinagiller Lat. Labridae

Kemikli balıklardan, tropik ve ılık denizlerde yaşayan, dudakları kalın, mercanlar arasında barınan, bazısı karnivor, bazısı herbivor olan bir familya.


lapinagiller İng. wrasses

(Labridae), (Lat. labrus = bir tip balık) Omurgalı hayvanlardan balıklar (Pisces) sınıfının kemikli-balıklar (Teleostei) takımının dikenliyüzgeçliler (Acanthopterygii) alt-takımına giren bir familyası. Parlak renkli deniz balıklarıdır. Tropik ve ılık denizlerde yaşarlar. Dudakları kalındır. Mercanlar arasında barınırlar. Bazısı etçil, bazısı otçuldurlar. Yosun v.b. den yuva yaparlar. 400 kadar türü vardır. Ördek balığı (Labrus mixtus), kikla (L berggylta), lapina (Crenilabrus pavo), çurçur balığı (C. mediterraneus), gün balığı (Julis turaca) iyi bilinen türleridir.


lapinagiller, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, l harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'l', 'a', 'p', 'i', 'n', 'a', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
lapinagiller kelimesinin tersten yazılışı relliganipal diziliminde gösterilir.