mum

mum Far. m°m

a. 1. Bir fitilin etrafına erimiş bal mumu, içyağı, stearik asit veya parafin dökülerek genellikle silindir biçiminde dondurulan ince, uzun aydınlatma aracı: “Kandil geceleri bu velilerin yerleri mumlarla donanırdı.” -Y. K. Beyatlı. 2. Bal mumu. 3. fiz. Işık şiddeti birimi, kandela. 4. kim. Bazı böcekler ve bitkiler tarafından salgılanan, böceklerin deri ve tüylerini, bitkilerin yüzeyini kaplayarak koruyucu görev yapan, içinde serbest yağ asitleri, alkoller ve doymuş hidrokarbonlar bulunan esterler: En bilinen mum, arıların yaptığı bal mumudur.


mum Fr. Cire
mum İng. candle

Işık yeğinliği birimi; yaklaşık olarak bayağı bir mumun ışık yeğinliğine eşittir.


mum İng. wax

1. Büyük moleküllü yağ asitleriyle, gliserin dışındaki büyük moleküllü alkollerin oluşturduğu esterler. 2. Kimi yağ asiti ve yüksek karbon sayılı hidrokarbonların oluşturdukları karışım.


mum İng. wax

Oda sıcaklığında katı halde bulunan, yüksek mol kütlesi ve düşük erime noktasına sahip genel olarak yağ benzeri bileşiklerin karışımı.


mum Fr. bougie

(ışık şiddeti birimi) (fizik)


mum İng. wax

1. Uzun zincirli doymuş ve doymamış yağ asitlerinin (14-36 karbonlu) yine uzun zincirli alkollerle (16-22 karbonlu) esterleşmesiyle meydana gelen basit lipit. 2. Yüksek erime noktasına sahip ve hayvanlar tarafından kolay sindirilemeyen, yapağıda bulunan lanolin ve su ürünlerinden elde edilen ispermeçet gibi örnekleri olan maddeler.


Mum İng. candle

Aydınlanma yeğinliği birimi.


mum için benzer kelimeler


mum, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'u', 'm', şeklindedir.
mum kelimesinin tersten yazılışı mum diziliminde gösterilir.