noktalama

noktalama

a. 1. Noktalamak işi. 2. sin. ve TV Bir filmin çekim, sahne, ayrım, bölüm vb. parçalarını birbirinden ayırmakta kullanılan işlemlerin bütünü.


noktalama İng. punctuation
noktalama Osm. tenkit

Bir cümlenin başlıca parçalarını ve tümcelerini birbirinden ayırmak için virgül, noktalı virgül, tırnak, nokta gibi işaretleri kullanma, ki KUVVETLİ NOKTALAMA (P. forte) ve ZAYIF NOKTALAMA (P. faible) diye ikiye ayrılır.


noktalama İng. punctuation

Yazının daha iyi anlaşılması için, belirli işaretlerin gereken yerlerde kullanılması: "." Nokta, "," virgül, ";" noktalı virgül, ":" iki nokta, "..." sıra noktalar, "!" ünlem işareti, "?" soru işareti, "-" çizgi (kısa, uzun) işareti, ("") tırnak işareti, ( ) ayraç, "[ ]" köşeli ayraç ,"§" çengel (paragraf) işareti vb.


noktalama İng. punctuation

Yazıda okumayı kolaylaştırmak için birtakım işaretlerin kullanılması: Nokta (.), virgül (,), noktalı virgül (;), iki nokta (:), ünlem işareti (!), soru işareti (?), üç nokta (…), düzeltme işareti (^), tırnak («»), ayraç () gibi.


noktalama İng. punctuation

Sinema Bir filmin çekim, görünçlük, ayrım, bölüm gibi çeşitli bölünmelerini birbirinden ayırmada kullanılan yöntemlerin tümü. (Bunların başlıcaları kesme, zincirleme, kararma-açılma, silinme, silinmeli kararma ve açılma, noktalı kararma ve açılma, yıldırım geçişidir).


noktalama için benzer kelimeler


noktalama, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, n harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'n', 'o', 'k', 't', 'a', 'l', 'a', 'm', 'a', şeklindedir.
noktalama kelimesinin tersten yazılışı amalatkon diziliminde gösterilir.