odak

odak, -ğı

a. 1. fiz. Bir ışık veya ısı kaynağından yayılan ışınların toplandığı yer, mihrak, fokus. 2. mec. Herhangi bir düşüncede, nitelikte olan kimselerin kaynağı veya bir şeyin toplandığı, yoğunlaştığı yer, mihrak: “Herkesin ilgisini çeken bir odak olmaktan mutluluk duyardı.” -M. Uyguner.


odak

Hizmetçi.


odak

Kışı geçirmek için yapılan çoban kulübesi.


odak İng. focus
odak İng. focus

Yakınsayan ışınların kesişme noktası (gerçek odak), ya da ıraksayan ışınların kaynaklanır göründüğü nokta (sanal odak).


odak İng. focus

Mercek ve aynalarda koşut ışık demetinin toplandığı nokta.


odak İng. focal point

Küre içi biçiminde bir aynaya ya da dışbükey bir merceğe koşut olarak gelen ışınların yansıdıktan sonra toplandıkları nokta.


odak İng. focus

Merceklerde ve aynalarda, kırılan veya yansıyan ışınların toplandığı nokta.


odak İng. focus (pl. foci)

Bir konik üzerindeki noktaların kendisine ve doğrultmana olan uzaklıkları oranı e dışözekliğine eşit olan durgan nokta. Anlamdaş. odak noktası.


odak İng. focus

Konik eğrisi tanımındaki F noktası.


odak Osm. mihrak

(fizik, matematik, astronomi)


odak İng. focus, focal point

Sinema/TV. Bir merceğin ya da yuvarsal aynanın asal ekseni üzerinde, çok uzakta bulunan bir kaynaktan bu eksene koşut olarak gelen ışınların, mercekten geçtikten ya da aynada yansıdıktan sonra, bu asal eksen üzerinde kırıldıkları ya da yansıdıkları nokta.


odak İng. focus

optik: İçbükey ya da dışbükey bir ayna, mercek vb. koşut olarak gelen ışınların yansıyarak, kırılarak toplandıkları nokta.


odak İng. focus

Tek tabaka hücre kültürlerinde veya embriyolu yumurtanın koryoallantoik zarında bir virüs tarafından oluşturulan hücre yığını veya salkımı, fokus.


odak için benzer kelimeler


odak, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'd', 'a', 'k', şeklindedir.
odak kelimesinin tersten yazılışı kado diziliminde gösterilir.