ön seste ünlü türemesi

ön seste ünlü türemesi İng. prothesis

Türkçede r, l, n gibi ünsüzler ile kelime başlamadığı ve ön seste çift ünsüz de bulunmadığı için, yabancı dillerden geçmiş bu nitelikteki kelimelerin söz konusu ünsüzlerini ön ses durumundan kurtarmak üzere, kelime başına aslında olmayan bir ünlünün eklenmesi olayı. r- ve l- ünsüzleri ile başlayan kelimelerdeki türemeler genellikle ağızlarda görülür: ratna > Uyg. erdini "cevher"; Anad. ağzl. raf > ıraf; rişte > erişte; Recep > İrecep; Rus > Urus; Rum > Urum; rüzgar > örüzgar / ölüzgar; lazım > ilazım; limon > ilimon; leş > ileş; Yun. anahtar > nahtar > inahtar "anahtar"; station > istasyon; scarpine > iskarpin vb.


ön seste ünlü türemesi

Azerbaycan Türkçesi: proteza; Türkmen Türkçesi: proteza; Gagauz Türkçesi: proteza;Özbek Türkçesi: soz bóşida unli órttiriş ~ proteza; Uygur Türkçesi: proteza ~ söz beşida sozuqtavuşlarniň qoşulup qelişi; Tatar Türkçesi: süz başına suzuq östälü ~ proteza; Başkurt Türkçesi: proteza; Kmk: söznü başına sozuk awazın gelmegi ~ proteza; Krç.-Malk.:proteza; Nogay Türkçesi: proteza; Kazak Türkçesi: proteza; Kırgız Türkçesi: proteza; Alt:: proteza; Hakas Türkçesi: proteza; Tuva Türkçesi: proteza; Şor Türkçesi: proteza; Rusça: proteza


ön seste ünlü türemesi için benzer kelimeler


ön seste ünlü türemesi, 22 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ö', 'n', ' ', 's', 'e', 's', 't', 'e', ' ', 'ü', 'n', 'l', 'ü', ' ', 't', 'ü', 'r', 'e', 'm', 'e', 's', 'i', şeklindedir.
ön seste ünlü türemesi kelimesinin tersten yazılışı isemerüt ülnü etses nö diziliminde gösterilir.