örtme

örtme

a. 1. Örtmek işi. 2. hlk. Baş örtüsü: “Kızlığında, başlarına soluk örtmelerini alır, yünlerini sırtlar, ırmak boyuna yün boyamaya giderdi.” -N. Meriç. 3. hlk. Üstü kapalı, önü açık yer: “Damın örtmesinin altında hasta koyunlara bakıyordu bir adamla beraber.” -Y. Kemal.


örtme

1. Başörtüsü. 2. Pelerin.


örtme

1. Üstü kapalı, önü açık yer. 2. Sofa, salon. 3. Tahta gölgelik, çardak. 4. Bir katlı bağ evi. 5. Bağ kulübesi. 6. Evin önü açık ve taş döşeli bölümü, giriş yeri. 7. Mutfak. 8. Üstü örtülü ağıl. 9. Tütün dizmeye, işlemeye, kurutmaya yarayan üstü kapalı yer. 10. Evin altından geçen yol. 11. Odun ve yakacak konulan yer.


örtme

1. Bağ evi. 2. Evlerin önündeki üstü kapalı yer. 3. Evin ön duvarı üstüne gelen dam uzantısı, ön saçak. 4. Ziraat araçları konular üç duvarlı, bir yanı açık, üstü kapalı yer. 5. Salon. 6. Kapalı harman saçaklığı.


örtme

Baş örtüsü


örtme

Kapı saçağı


örtme

1. Evin dışa çıkmış kısmı, çıkma, bir tarafı açık yer. 2. Odun, yakacak, tezek konulan üstü kapalı önü açık yer


örtme İng. covering

Eli, ayağı, yüzü, deriyi; süt, yağ, un vb. yiyecekleri doğaüstü zararlı güçlerin etkisinden korumak amacıyla örtme, saklama.


örtme İng. screening

Eksicik bulutlarının çekin artı yükünü dışardan daha azmış gibi göstermesi olayı.


örtme İng. coating

(I) Metal yüzeyleri, yenime karşı korumak ya da süslemek ereğiyle, kimyasal bir işlemle, metal, alaşım, bileşik ya da örgensel özdekle örtme işlemi.


örtme İng. covering

(II) Ortamın havadan yükseltgenmesini önlemek amacıyla, ısıl işlem yunaklarının sıvı yüzeyine, uygun bir özdek serpme ya da akıtma.


örtme İng. blooping, deblooping

Sinema Ek örtüsü koyma.

I) Peştemal. (Kümbet, İnönü -Eskişehir)

II) Başörtüsü. (Kandilli *Bozüyük -Bilecik)

III) Mutfak. (*Çaykara -Trabzon)

IV) Kimi evlerin önlerindeki avlu. (Yenikent *Aksaray -Niğde)


örtme

1. Ev önündeki üstü kapalı sofa, sundurma. 2. Baş örtüsü.


örtme için benzer kelimeler


örtme, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ö', 'r', 't', 'm', 'e', şeklindedir.
örtme kelimesinin tersten yazılışı emtrö diziliminde gösterilir.